|

IMF Başkanı Rato: Türkiye ekonomisi dünya için önemli

IMF Başkanı Rodrigo de Rato, Türkiye ve diğer gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisinde çok önemli rol oynadıklarını, gelecekte daha da önemli konuma geleceklerini söyledi

Anka
00:00 - 8/04/2007 воскресенье
Güncelleme: 23:57 - 7/04/2007 суббота
Yeni Şafak
IMF Başkanı Rato: Türkiye ekonomisi dünya için öne
IMF Başkanı Rato: Türkiye ekonomisi dünya için öne

IMF Başkanı Rodrigo de Rato, Türkiye ve diğer gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisinde çok önemli rol oynadıklarını, gelecekte daha da önemli konuma geleceklerini bildirdi. Rodrigo de Rato, Güney Afrika'nın Cape Town kentinde düzenlenen "Dünya Bankası Parlamenterler Ağı Yıllık Toplantısı"nda katılımcıların sorularını yanıtladı. Bir soru üzerine IMF'nin saydamlık ve hesap verilebilirliğin kamu yönetiminde kilit nokta olduğuna inandığını belirten Rato, "Yeterli temsilin sağlanması ve halkın sesini duyurabilmesi de son derece hızlı değişen, ülkelerin on yıldan bu yana değişik roller ortaya koymaya başladıkları dünya ekonomisinde kilit önemdedir.

TÜRKİYE'YE ÖVGÜ

Güney Afrika buna iyi bir örnektir ancak dünya ekonomisinde birçok başka örnek de bulabilirsiniz" dedi. Uluslar arası ekonomide "meşruiyet" isteniyorsa dünya ekonomisindeki sorumluluklarını ve rollerini artırmış bulunan ve doğal olarak değişim talep eden ülkelere seslerini duyurma hakkı tanınması gerektiğini bildiren Rato, "Çok taraflı bir organda söz hakkındaki değişiklikler kolay değil, çünkü herkes sonuçtan memnun kalmalıdır. Değişiklikler herkes için orantılı ve kabul edilebilir olmalıdır. Son on beş yılın en dinamik ekonomilerine, özellikle de yükselen ekonomilere daha fazla söz hakkı vermek üzere başladığımız çalışmanın doğru yaklaşım olduğuna inanıyoruz" dedi. IMF Türkiye dahil yükselen ekonomilere kurum içinde kota artışı ve oy hakkının artırılması uygulaması başlatmıştı. Rodrigo de Rato şöyle devam etti: "Dünya ekonomisinde mali piyasalardaki yeniliklerle birlikte varolan değişim şüphesiz yükselen ekonomilerin dünyadaki yeni rolüdür. Hepimizin aklında dünya ekonomisindeki büyümenin 'melekleri' olarak Çin ya da Hindistan var, fakat Güney Afrika ya da Brezilya, Endonezya ya da Kore, Türkiye ve diğerleri bugün dünya ekonomisinde çok önemli rol oynuyorlar ve gelecekte daha da önemli rol oynayacaklar. Öyleyse meşruiyet istiyorsak, bu sesleri öncesine oranla daha büyük ve daha güçlü birer ses olarak dinlemeliyiz." IMF'NİN siyasetle, güvenlikle, kalkınmayla ilgili bir kurum olmadığını, ülkelerin bunlara ilişkin kendi organları bulunduğunu, uluslar arası ekonomiyle ilgili mali bir kurumları bulunmadığı için birlikte IMF'yi kurduklarını ve başvurduklarını anlatan de Rato, dünyadaki 185 ülke içinde düşük gelirli ülkelerin korunması ve güçlendirilmesi gerektiğini bildirdi. De Rato, IMF'nin gündeminin mali gözetim, kriz önleme, kapasite oluşturma, yönetişim olduğunu da kaydetti.


17 лет назад