|

Kent Meydanı Projesi Gebze'ye yeni bir çehre kazandıracak

Gebze Belediyesi, tarihi dokuya zarar vermeden hazırladığı Kent Meydanı Projesiyle bölgeye çağdaş bir anlayış getirmeyi amaçlarken, prje bittiğinde bölgeye yeni bir yüz kazanacak

Muhammed Nebi Battal
00:00 - 7/04/2007 Cumartesi
Güncelleme: 17:34 - 7/04/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Kent Meydanı Projesi Gebze'ye yeni bir çehre kazan
Kent Meydanı Projesi Gebze'ye yeni bir çehre kazan

Gebze, Kocaeli'ye bağlı bir ilçe olmasına karşın, sanayinin can damarı haline gelmiş bir merkez. Hemen hemen her sektöre ait fabrikalarıyla Türk sanayisinin kalbinin attığı önemli bir nokta. Sınırları içinde neredeyse her alanda üretim yapılan Gebze'de, sanayinin sınırları da her geçen gün artıyor. Zaman içinde bu oluşumlar hem Gebze'ye hem de Türk sanayine önemli getiriler kazandırdı. Ancak zaman zaman bu getirilerin yanı sıra kentin hem görüntüsünde hem de yaşam alanı olarak değerlendirildiğinde sıkıntılar yaşandı. Sanayiyle yaşam alanlarının birarada olmasının getirdiği bu sıkıntılar, bölgede hava, sahile kıyısı olduğu için deniz ve yaşamsal kirlilik olarak ortaya çıktı. Bu önemli ayrıntılar, gerek bölge halkı, gerekse Gebze'de çalışan kişiler için sıkıntı oluşurdu. Birçok kişi Gebze'de çalışmasına rağmen, yaşam alanı olarak İstanbul'u tercih etti.


GEBZE ARTIK YAŞAM ALANI OLARAK ERCİH OLACAK

Gebze kaybettiklerini geri kazanmak için önemli girişimlere imza atıyor. Ve artık Gebze, sanayisini büyütürken, bölgeye ait önemli projelerle, yaşanacak yerlere ait tercihler arasında ilk sıralarda olmayı da hedefliyor. Bu hedefine giden yolda en önemli projelerden biri Kent Meydanı Projesi.

Gebze Tarihi Kent Merkezi Uygulama İmar Planı Tadilat çalışmasını tamamlayan Gebze Belediyesi, tarihi dokuya zarar vermeden hazırladığı projeyle bölgeye çağdaş bir anlayış getirmeyi amaçlıyor. Bölgeye adeta yeni bir yüz kazandıracak proje, Çoban Mustafa Paşa Külliyesi ve çevresindeki 42 bin metrekarelik alanı kapsıyor. Gebze Belediye Başkanı İbrahim Pehlivan, projenin Gebze'nin yeni kent kimliği kazanmasında atılan en önemli adım olduğunu belirterek, projeyle, bölge, sanayi ve yaşam alanlarını sağlıklı bir şekilde birarada tutacaklarını söyledi. Projenin yayalaştırılmış geniş meydanında yeşil alanlar, granit küptaş ile kaplı yürüyüş alanları, oturma mobilyaları, ışıklı gösteri havuzları, kafeteryalar, 400 araçlık kapalı otopark, Kent Müzesi, 600 kişilik konferans ve tiyatro salonu ile dört adet nikah salonu inşası öngörülüyor. Bunun yanısıra Gebze, bu ve daha birçok projeyle kendi insanını geri kazanmanın yanısıra, yaşam alanı olarak tercih edilen ilk bölgeler arasında yer almayı da amaçlıyor. Bitimi uzun süredir tamamlanamayan Kültür Merkezi inşaatı tamamlandığında da Gebze de artık bir kültür merkezi haline gelecek. Özellikle büyük salon organizasyonların yeni adresi olacak.


PROJENİN MERKEZİ ÇOBAN MUSTAFA PAŞA CAMİ VE KÜLLİYESİ ÖNEMLİ BİR TARİHİ YAPI

1510 yıllında Çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırılan külliyede, Mısır bezemelerinden etkilenilmiş. Camisi için taşınabilir parçalar Kahire´de yaptırılmış, Darıca İskelesi'nden Gebze´ye ulaştırılan süsleme öğeleri de Mısırlı ustalar tarafından yerlerine yerleştirilmiş.Her cephesinde bir tane olmak üzere dört giriş kapısı bulunurken, Mihrap ve duvarları kufi yazılarla süslenerek renk düzeni görkemli Türk çinileri ile sağlanmış. Evliya Çelebi Seyahatnamesi´nde Çoban Mustafa Paşa Camisi´nin Mimar Sinan´ın baş halifesi Hüseyin Kalfa´nın yaptığından bahsediliyor. Çoban Mustafa Paşa Külliyesi; cami, medrese, bimarhane, kütüphane, han, hamam, kervansaray, paşa odaları, tekke, arşiv, hela, su kuyusu, şadırvan ve bir türbeden oluşuyor.

17 yıl önce