|

'Karadeniz Sahil Yolu, Avrupa ile buluşacak'

Aa
00:00 - 7/04/2007 Saturday
Güncelleme: 16:19 - 7/04/2007 Saturday
Yeni Şafak
'Karadeniz Sahil Yolu, Avrupa ile buluşacak'
'Karadeniz Sahil Yolu, Avrupa ile buluşacak'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz Sahil Yolu'nun Cumhuriyet tarihinde gerçekleştirilen en modern kalkınma projelerinden biri olduğunu kaydederek, "İnşallah Karadeniz Sahil Yolu İstanbul'un üçüncü köprüsü ile de bütünleşecek. Ve onunla da kalmayacak Avrupa ile buluşacak" dedi.


Başbakan Erdoğan, Bolaman Mevki Nefise Akçelik Tüneli'nde düzenlenen Karadeniz Sahil Yolu resmi açılış törenine katıldı.

Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, "tarihi bir gün yaşandığını" belirterek, Karadeniz Sahil Yolu'nun sadece Karadeniz Bölgesinin değil, tüm bölgelerin, 73 milyon vatandaşın yarım asırlık özlemini giderdiğini ve rüyaların gerçek olduğunu söyledi.

Karadeniz Sahil Yolu'nun gündeme gelmesinden bu yana 34 hükümetin geçtiğini belirten Erdoğan, yolun hayata geçirilmesi için ilk kazmanın ise 1987 yılında vurulduğunu ifade etti. 1987 yılından bu yana da 12 hükümetin geçtiğini kaydeden Başbakan Erdoğan, projenin 24 yıl sonra AK Parti iktidarınca bitirildiğini dile getirdi.

Proje aynı tempoda yürüseydi ve AK Parti iktidarda olmasaydı Karadeniz Sahil Yolu'nun 2024 yılında tamamlanabileceğini belirten Erdoğan, gece gündüz Türkiye için çalıştıklarını söyledi.

Başbakan Erdoğan, Karadeniz sahil Yolu'nun hayata geçirilmesi için 16 yılda 224 kilometrelik mesafe alındığını, AK Parti'nin ise sadece 4 yılda 316 kilometre yol yaptığını bildirdi. Erdoğan, iktidarları döneminde tüneller ve viyadüklerin yer aldığı yolun ağırlıklı bölümünün 4 yılda tamamlandığını dile getirdi.


ÇOK ŞÜKÜR FAİZİN DE BELİNİ KIRDIK

Yaptığı konuşmada, "Türkiye bugün istikrara kavuşmuştur" diyen Başbakan Erdoğan, 30-40 yıllık beklentilerin hayata geçirildiğini, yapılamayanların yapıldığını ifade etti.

Yüksek faiz ateşini söndürdüklerini de kaydeden Erdoğan, şunları söyledi:

"Çok şükür faizin de belini kırdık. Yüzde 19. 3'e düşürdük. Ekonomik kriz olayını tedavülden kaldırdık. Tıpkı bol sıfırlı parayı tedavülden kaldırdığımız gibi.

Güven ve istikrarla birlikte Türkiye'nin çehresi değişiyor. Bugün Karadeniz Sahil Yolu'nu heyecanla açıyoruz. Ülkemize, milletimize, tüm Karadeniz'li hemşehrilerimize hayırlı olsun.

Bu yol Türkiye Cumhuriyeti tarihinin gerçekleştirdiği en modern kalkınma projelerinden biridir. Bu uzun yolda sadece insanlar birbirlerine kavuşmayacak.

Bu yol sayesinde Karadeniz eşsiz bir cazibe merkezi olacaktır. Turizmin gelişmesinde en önemli unsurlardan biri şüphesiz ulaşımdır. Bu yol Karadeniz Bölgesinin Akdeniz gibi eşsiz bir turizm cenneti haline gelmesine önemli etki yapacaktır.

Şimdi bir hedefi daha ortaya koyuyorum. O hedef de şu: İnşallah Karadeniz Sahil Yolu İstanbul'un üçüncü köprüsü ile de bütünleşecek. Ve onunla da kalmayacak Avrupa ile buluşacak. Bunu şu anda farklı görenler olabilir. Ama bu bir hedeftir. İnşallah bunun adımını da evvelallah bundan sonraki dönemde kazmasını vuracak ve böylece bu yolculuğumuzla birlikte dünyanın en uzun sahil yoluna Türkiye kavuşacaktır.

Karayolları Genel Müdürlüğü'müzün cumhuriyet tarihinde gerçekleştirdiği en büyük proje budur. "


BU BİR AŞK MESELESİ, SEVDA MESELESİ

Karadeniz Sahil Yolu'nun, Samsun'dan Sarp'a kadar 542 kilometre uzunluğunda olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, bu yol ile sadece 6 şehrin kurtuluşa ermediğini, aynı zamanda Türkiye'nin emniyetli bir yol ile Avrasya bağlantısını kurduğunu anlattı.

Bu rüyayı gerçekleştirmeyi amaçlayan AK Parti'den önceki 34 hükümetin bunda başarılı olamadığını kaydeden Erdoğan, Karadeniz Sahil Yolu'nu açmanın tıpkı Bolu Dağı Tüneli, Antalya Alanya yolunda olduğu gibi AK Parti hükümetine nasip olduğunu söyledi.

Bükü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesini de kendilerinin hayata geçirdiğini belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bu bir aşk meselesi, sevda meselesi. Bu, laf üretmekle olmuyor. Gece gündüz çalışmakla oluyor. Türkiye'nin nereden nereye geldiğini görmek isteyenler Türkiye'nin yollarına düşsünler. Şehirlerimizin hangi mantıkla nasıl birbirine bağlandığını görsünler.

Durmak yok. Biz Türkiye'yi bir bütün olarak ele aldık ve yola böyle devam ettik. Karadeniz'in fındığı da çayı da, Akdeniz'in narenciyesi de, Malatya'nın kayısısı da, Doğu'nun hayvancılığı da, Ege'nin zeytini de bizim sorunumuzdur, bizim meselemizdir. Bu böyle bilinmeli.

Ülkemizi, şehirlerimizi, ekonomimizi bir bütün olarak sahiplenmezsek, insanımızı, vatandaşımızı bir bütün olarak sahiplenmiş olamayız. Bu yollarla turizm ve ticaret merkezlerine, limanlara, hava alanlarına büyük bir canlılık geldiğini göreceksiniz. Bunu başarmak bizler için büyük bir şereftir.

Karadeniz Sahil Yolu'nun 16 yılda yüzde 40'ı, 4 yılda ise yüzde 60'ı yapıldı. 16 yılda yapılanın toplam 1. 5 katını sadece 4 yılda gerçekleştirdik.

Bu gayret, bu azim, bu heyecan güçlü bir iradenin eseridir. Bunu başardığımız için bahtiyarız.

Araç güvenliği için, can güvenliği için, ticaret için, ülkemiz dünya ile bütünleşsin istiyoruz. Bu yolları açarken usulsüzlüklere, hukuksuzluklara meydan vermedik, vermeyeceğiz.

Toplam açılan yol şu anda 535. 5 kilometre. Sadece devam eden şu anda bir Araklı geçişimiz var. İnebolu var. Bir de şurada 900 metrelik yolumuz var. Bunun dışında tamamıyla bitmiş durumda. Ünye geçişi 13. 5 kilometrelik bir yol. Mayıs'ta temelini atacağız ve o yolu da inşallah kısa sürede bitireceğiz. "




Başbakan Erdoğan, konuşmasında Karadeniz Sahil Yolu'nun yapılmasında emeği geçen başbakanlara, bakanlara, müsteşarlara, daire başkanlarına, müteahhitlere, mimarlara, mühendislere ve işçilere de teşekkür etti.

İktidara gelmelerinin ardından Karadeniz Sahil Yolu konusunda bazı sıkıntılar yaşadıklarını anlatan Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti.

"Ben bu tüneller bölgesine helikopter ile 4 kez bizzat geldim. Çalışmalar nasıl gidiyor bizzat yerinde inceleyeyim diye. Fakat davulla zurnayla gelmedim.

Sadece ilgili müteahhit arkadaşlarımla beraber geldim ve buradaki çalışmaları bizzat yerinde inceledim.

Zaman zaman para, ödenekten dolayı biraz böyle konuşmalar oldu. Ben müteahhit arkadaşlarıma şunları söyledim: Dedim 'artık yeni bir dönem başladı.

Ben sizden şunu rica ediyorum. Önce devlet para verecek sonra müteahhit çalışacak. Bu devir kapandı. Bu devir artık yok. Şimdi yeni bir dönem başlatacağız. Önce siz harcayacaksınız sonra biz ödeyeceğiz' dedik. 'Bu projenin adı da Karadeniz modeli olsun' dedim.

Sağ olsun müteahhit arkadaşlarımız da paralı, parasız icabında borçlandılar, şunu yaptılar, bunu yaptılar ama verilen sözü aynen yerine getirdiler. Şimdi biz onlara borçlanıyoruz. Onlar bizden ciddi manada alacaklı duruma geçiyorlar. Ve biz bir yıl sonra, takip eden yılda paralarını ödüyoruz. Şimdi bu dönem başladı.

Karadeniz Sahil Yolu'nda çalışırken ebediyete intikal eden Nefise Hanım'a da ben tekrar bugün Allah'tan rahmet diliyorum. Buradaki Türkiye'nin en uzun tüneline O'nun adını verdik. "


BAŞBAKAN KÖŞK'E

Konuşmaların ardından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Devlet Bakanı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile bölge milletvekilleri ve diğer yetkililer kurdeleyi keserek Karadeniz Sahil Yolu ve Bolaman mevkindeki Nefise Akçelik tünelinin resmi açılışlarını gerçekleştirdiler.

Açılış sırasında havai fişek gösterisi yapılarak yüzlerce balon havaya uçuruldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, açılışı "Ya Allah, Bismillah" diyerek yaptı. Erdoğan, tören alanından Başbakanlık otobüsüne doğru giderken, törene katılan vatandaşlardan birinin, "Başbakan Köşk'e" diye bağırdığı duyuldu.


17 years ago