|

Baykal'ınki 'eski köye yeni adet'

Baykal'ın, “Cumhurbaşkanlığı seçiminin 1. turunda Meclis üçte iki çoğunlukla toplanmazsa, bunu Anayasa Mahkemesine götürebiliriz” yönündeki sözüne Burhan Kuzu'dan cevap geldi: "Eski köye yeni adet."

Aa
00:00 - 6/03/2007 Salı
Güncelleme: 15:12 - 6/03/2007 Salı
Yeni Şafak
Baykal'ınki 'eski köye yeni adet'
Baykal'ınki 'eski köye yeni adet'

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, cumhurbaşkanı seçimi konusunda Anayasa Mahkemesine gidilemeyeceğini ifade ederek, açılacak bir davanın da reddedileceğini söyledi.

Kuzu, Yüksek Mahkemenin aksi bir karar vermesi durumunda, bu kararın mahkemeyi “siyasallaştıracağını” ifade etti.

Burhan Kuzu, AK Parti grup toplantısından önce, gazetecilerin, Baykal'ın, “Cumhurbaşkanlığı seçiminin 1. turunda Meclis üçte iki çoğunlukla toplanmazsa, bunu Anayasa Mahkemesine götürebiliriz” yönündeki açıklamasını hatırlatması üzerine, bunun yeni bir konu olmadığını; bir kaç aydır tartışıldığını söyledi.

Kuzu, “367 rakamı, bir karar nisabıdır (yeter sayı), toplantı nisabı değildir. Toplantı nisabı sadece 184'tür Anayasa'da... Anayasa, 8-10 konuda bu kuraldan karar nisabı olarak ayrılmış, diğerleri için kiminde 5'te 3, kiminde 2/3, kiminde ¾ gibi karar nisapları öngörmüş. Dolayısıyla toplantı konusunda farklı nisaplar ve toplantı kararları bizde yok. Bu bakımdan bunun tutar hiç bir tarafı yok” diye konuştu.

“1980 ÖNCESİNDE 6 AY CUMHURBAŞKANI SEÇİLEMEDİ”

1980 öncesinde günlerce süren turlara rağmen, 6 ay boyunca cumhurbaşkanı seçilemediğini anımsatan Kuzu, şunları kaydetti:

“Çünkü toplanamıyor Meclis... O zaman, 226 kişiyle bile toplanamamış. 367 rakamını siz düşünebiliyor musunuz? Anayasa Mahkemesi gerekçesinde, 'biz bu yoldan vazgeçtik, kolaylaştırdık, arkasından 367 arayacaksın...' Bunun mantığını bulmak mümkün değil.

O bakımdan burada 4 turlu bir süreç öngörmüş Anayasa. İlk iki turda 367 diyor, bulamazsan son 2 turda 276 demiş. Buna da bir yaptırım bağlamış, farkı da o. Son turda seçemezsen seçime gidersin diyor. Dolayısıyla bu, kendi içinde aslında seçime zorlamadır. Mutabakat yaparsın, yapmazsın o ayrı bir mesele. Yani 276'nın seçime zorlaması bir mutabakat aslında kendi içerisinde. Ama bu mutabakat, illa 'zorunlu olarak bir araya geleceğiz' anlamında değil.

Bu konuda Anayasa Mahkemesine gidilemez, çünkü bu Meclis kararıdır. Gerçi Anayasa Mahkemesinin daha önce verdiği kararlar var ama o kararlar bundan farklıdır. O açıdan açılacak bir dava retle sonuçlanır, onu şimdiden söyleyeyim.

Anayasa Mahkemesi aksine bir karar verecek olursa bu, mahkemeyi siyasallaştırır. Bunu açık açık söylüyorum. Bu, siyasi bir karar olur. Çünkü bunun hiç bir tutar tarafı yok. Demirel'in, Özal'ın, Sezer'in cumhurbaşkanı seçilmesinde bu sayı aranmamıştır; sorulmamış bile. 'Çoğunluğumuz var' diye başlanmış. Derler ya, 'eski köye yeni adet çıkarmak'. Bu, böyle bir şeydir. Sanırım bu, gözdağı vermedir, mutabakata zorlama şeklinde. Taktik savaşı gibi zannediyorum. Ama bu tutmaz.”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ise aynı konudaki görüşlerinin sorulması üzerine, “Ciddiye almıyorum artık...” dedi.

17 yıl önce