|

Meyve ağacına don sigortası başladı

Meyve ağacına devlet destekli don sigortası uygulaması başladı. Fındık, ceviz, incir, kivi, kiraz, vişne, muşmula üreticilerinin 28 Şubat'a kadar sigorta poliçelerini almaları gerekiyor.

ANKARA (A. A)
00:00 - 14/02/2007 Çarşamba
Güncelleme: 11:17 - 14/02/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Meyve ağacına don sigortası başladı
Meyve ağacına don sigortası başladı

Meyve ağacına devlet destekli don sigortası uygulaması başladı. Fındık, ceviz, incir, kivi, kiraz, vişne, muşmula üreticilerinin 28 Şubat'a kadar sigorta poliçelerini almaları gerekiyor.


Tarım Sigortaları Havuzu Yönetim Kurulu, devlet destekli don sigortası için bölge ve ürün bazında son poliçe satış tarihlerini belirledi. Meyve üreticilerinin don sigortasından yararlanabilmesi için, belirlenen tarihlere kadar poliçelerini satın almaları gerekiyor.


Tarım Sigortaları Havuzu Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A. Ş (TARSİM) Genel Müdürü Bülent Bora, iklim şartlarına göre bölge ve ürün bazında don sigortası poliçe düzenleme tarihlerinin belirlendiğini, ancak her ilde var olan mikro klima şartlarına göre yönetim kurulunun bu tarihleri değiştirebileceğini söyledi.

Önemli meyve üreticisi durumunda olan Türkiye'de meyvede don sigortasının çiftçiye büyük bir koruma getirdiğini kaydeden Bora, daha önce sınırlı şekilde üzüm ve kayısı üreticisine sağlanan don sigortasının, ilk kez bu yıl, Türkiye çapında ve bütün meyve ağaçları için genişletildiğini vurguladı.


Ağaç sayısı ve ağaç başına verim dikkate alınarak sigorta priminin belirlendiğini anlatan Bora, çiftçilerin bu önemli olanaktan yararlanması için tarihlere dikkat ederek poliçe satın almasını istedi.

Bora, yenilenmiş Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) verilerini dikkate alarak poliçe düzenlendiğini de hatırlatarak, son poliçe düzenleme tarihlerinin ÇKS'nin yenilenmesi tarihlerine bağlı olmadığını, çiftçinin istediği zaman ÇKS verilerini güncelleyebileceğini kaydetti.

Verilen bilgiye göre, antepfıstığı üreticileri 15 Mart'a kadar, armut üreticileri bölgelere göre değişmek üzere 15-28 Şubat ve 20 Mart'a kadar, ayva üreticileri 31 Mart'a kadar, Doğu Anadolu'daki badem üreticileri 20 Şubat'a kadar, ceviz, incir, fındık, kivi, muşmula üreticileri 28 Şubat'a kadar, dut üreticileri 15-25 Mart'a kadar, elma üreticileri 25 Şubat- 10-25 Mart'a kadar, erik üreticileri 15 Şubat-5 Mart'a kadar, kayısı üreticileri 20 Şubat-20 Mart'a kadar, kestane üreticileri 20 Nisan'a kadar don poliçe paketi almak durumunda.

Bölgelere göre değişmekle birlikte, kiraz için son don poliçesi kesim tarihi 20 Şubat/20 Mart, nar için 15/20 Mart, şeftali-nektarin için 20 Şubat/20 Mart, üzüm için 15 Şubat/20 Mart, vişne için 28 Şubat/25 Mart olarak belirlendi.

Zeytin, avokado, muz, Trabzon hurması ve turunçgiller üreticileri 30 Eylül'e kadar, yenidünya üreticileri 31 Ekim'e kadar don paketi poliçesi alabilecek.


ÇİFTÇİ, BUĞDAYINI DA SİGORTALATTIRIYOR

Devlet destekli tarım sigortasının tanıtımı için ziraat odalarına ve tarım il müdürlüklerine broşür gönderdiklerini kaydeden Bora, ayrıca çiftçilerin yoğun olarak seyrettiği yerel tv kanallarında da tanıtım filmi yayınlayacaklarını söyledi.

TARSİM Genel Müdürü Bora, "Havuzun ilk yılını bu yıl kabul etmek lazım.

Çünkü geçen yıl buğday için poliçe kesme sezonu bitmişti. Bu yıl meyvede don ile birlikte buğday sezonunun da yakalanmış olması nedeniyle, şimdiye kadar kestiğimiz poliçe sayısı 5 bine ulaştı" dedi.

Dünyanın sayılı meyve üreticilerinden olan Türkiye'de, fındık dahil yılda ortalama 15-20 milyon ton meyve üretiliyor. Üretim değeri cari fiyatlarla 17 milyar YTL olarak hesaplanan meyvede üretimin yüzde 10'u sigortalansa bile 1,7 milyar YTL'lik risk ortaya çıkıyor. Riskin büyüklüğü nedeniyle, don yüzünden ortaya çıkacak hasarın yüzde 50'si, sigorta kapsamında ödenecek. Bu durumda bile çiftçiye yapılacak ödeme, 250 milyon YTL'nin üzerine çıkabilecek.

Çiftçi, dona karşı sigorta poliçesini, dolu, yangın, fırtına, heyelan ve hortum riskini de içeren paketle birlikte alacak. Donu dışarda bırakarak, sadece dolu poliçe paketi de alınabilecek. Prim tutarının yarısı, devlet tarafından ödenecek.

Geçen yıl uygulamaya başlanan devlet destekli tarım sigortaları kapsamında, yıl sonu itibariyle 12 bin 500'e yakın poliçe düzenlenirken, 4 milyon 423 bin YTL prim toplandı. Sigorta kapsamında 1,5 milyon YTL hasar ödemesi yapıldı. Türkiye, dünyadaki önemli meyve üreticisi ülkeler arasında bulunuyor.

Fındık, kayısı, incir, kiraz gibi meyvelerde üst sıralarda yer alan Türkiye'de yıllık meyve üretiminin 15-20 milyon ton düzeyinde olduğu tahmin ediliyor.

TÜİK verilerine göre Türkiye'de, 22 milyon hektar alan tarla olarak işleniyor. Yaklaşık 810 bin hektar alanda sebze üretimi yapılıyor. 520 bin hektar alan bağ fidanları, 1 milyon 558 bin hektar alan meyve ağaçları, 644 bin hektar alan zeytin ağaçları ile kaplı.

Yaklaşık 700 milyon meyve ağacının bulunduğu tahmin edilen Türkiye'de, yılda ortalama 320 bin ton armut, 110 bin ton ayva, 2,5 milyon ton elma, 600-800 bin ton kayısı, 300 bin ton kiraz, 550 bin ton şeftali, 140 bin ton vişne, 1,5 milyon ton portakal, 400 bin ton mandalina, 800 bin ton limon, 110 bin ton greyfurt, 600 bin ton fındık, 3,5-3,8 milyon ton üzüm, 80 bin ton Antepfıstığı, 40 bin ton badem, 140 bin ton ceviz, 50 bin ton kestane, 200 bin ton çilek, 50 bin ton dut, 280 bin ton incir, 150-170 bin ton muz, 85 bin ton nar, 1 milyon 650 bin ton zeytin, 1 milyon tondan fazla çay yetiştiriliyor.

Sebze-meyve ticaretinde kayıtdışılığın çok yüksek oranlarda olduğu dikkate alındığında, üretim rakamlarının istatistiklere yansıyandan daha farklı olduğu yorumu yapılabilir.


17 yıl önce