|

Sözleşmeli personel memur kadrosuna vekalet edebilir mi?

Ahmet Ünlü
00:00 - 10/02/2007 Cumartesi
Güncelleme: 01:16 - 10/02/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Sözleşmeli personel memur kadrosuna vekalet edebil
Sözleşmeli personel memur kadrosuna vekalet edebil

Bugünkü yazıda, ilginç bir konuya değinmek istiyoruz. Zira uygulama ile mevzuat hükümleri arasında bir farklılık bulunmamaktadır.

Değinilecek konu ise 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi olarak sözleşmeli statüde çalışanların, 657 sayılı Kanuna tabi memur kadrolarına vekalet edip edemeyeceğine ilişkindir.

399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin,

- 3/a maddesinde teşebbüs ve bağlı ortaklıklarda hizmetlerin memurlar, sözleşmeli personel ve işçiler eliyle gördürüleceği,

- 3/b maddesinde asli ve sürekli görevlerin genel müdür, genel müdür yardımcısı, teftiş kurulu başkanı, kurul ve daire başkanları, müessese, bölge, fabrika, işletme ve şube müdürleri, müfettiş ve müfettiş yardımcıları ile ekli 1 sayılı cetvelde kadro unvanları gösterilen diğer personel eliyle gördürüleceği, bunlar hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede belirtilen hükümler dışında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerinin uygulanacağı,

- 3/e maddesinde ise işçilerin bu Kanun Hükmünde Kararnameye tabi olmadığı, hükme bağlanmıştır.

Söz konusu KHK'da, sözleşmeli personelin ekli (I) sayılı cetvelde yer alan bir kadroya veya bir başka sözleşmeli personel pozisyonuna vekalet edebileceğine veya edemeyeceğine dair bir düzenleme bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, vekalet müessessi 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 86 ncı maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddenin ilk fıkrasında memurların kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedenleriyle işlerinden geçici olarak ayrılmaları halinde yerlerine kurum içinden veya diğer kurumlardan veya açıktan vekil atanabileceği hükmü bağlanmış, ikinci fıkrasında bazı kadrolara açıktan vekil atanabileceği hükme bağlanmış, üçüncü fıkrasında birinci fıkrada sayılan ayrılmalar dolayısıyla atanan vekil memurlara ücret durumu düzenlenmiş, dördüncü fıkrasında veteriner hekim veya hayvan sağlık memurlarının vekalet durumu düzenlenmiş; beşinci fıkrasında ise yukarıdaki haller dışında boş kadrolara ait görevlerin memurlara ücretsiz olarak vekaleten gördürülebileceği hükme bağlanmıştır.

Uygulama dair görüşler veren Devlet Personel Başkanlığı yukarıdaki mevzuat bağlamında verdiği görüşlerde, 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki (II) sayılı cetvelde sayılan bir pozisyonda görev yapmakta olan sözleşmeli personelin, aynı KHK eki (I) sayılı cetvelde yer alan bir kadroya veya bir başka sözleşmeli personel pozisyonuna 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 86 ncı maddesi kapsamında vekalet edemeyeceğini belirtmiştir.

Ancak, sözleşmeli personelin memur kadrosuna vekalet edip edemeyeceğine ilişkin bir değerlendirme yaparken 5 mayıs 2006 tarihli Resmi Gazete yayınlanarak yürürlüğe giren 2006/10344 sayılı yan ödeme kararnamesine de bakmak gerekmektedir. Bu kararnamenin Vekaleti düzenleyen 9'uncu maddesinde "Kararname uyarınca zam ve tazminat ödenmesi öngörülen kadro veya görevlere vekalet eden her statüdeki sözleşmeli personele (6/2/1997 tarihli ve 97/9021 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamındaki kadro karşılığı sözleşmeli personel hariç), vekalet nedeniyle öngörülen zam ve tazminatların ödenmeyeceği" hükmüne yer verilmiştir.

Açıkça görüleceği üzere, "zam ve tazminat ödenmesi öngörülen kadro veya görevlere her statüdeki sözleşmeli personelin vekalet edebileceği ancak, bunlara vekalet nedeniyle öngörülen zam ve tazminatların ödenmeyeceği" ifade edilmektedir.

Bu hükümden yola çıkılarak ve sözleşmeli personelin memur kadrolarına vekalet etmesi halinde bunların mümkün olabileceği sonucunu çıkarmak mevzuata aykırı değildir. Çünkü, Bakanlar Kurulu Kararında yer alan ifadenin başka bir şekilde yorumlanması mümkün değildir.


17 yıl önce