|

Enflasyon tiryaki oldu

Merkez Bankası, şubat ayında enflasyonun iki haneye çıkmasına neden olan sigara zamları ve haberleşme fiyatlarındaki artışın mart ayında da etkili olacağı öngörüsünde bulundu

Ersin Yılancı
00:00 - 6/03/2007 Salı
Güncelleme: 01:13 - 6/03/2007 Salı
Yeni Şafak
Enflasyon tiryaki oldu
Enflasyon tiryaki oldu

Şubat ayında yüzde 10,16 çıkan enflasyonun, tütün ürünleri fiyatlarındaki artış ve geçtiğimiz yılın aynı ayındaki düşük bazın etkisiyle yükseldiğini kaydeden Merkez Bankası, söz konusu artışların Mart ayı enflasyonuna da önemli oranda yansıyacağı uyarısında bulundu.

Şubat ayı enflasyon gelişmelerinin değerlendirildiği Merkez Bankası'nın raporuna göre, Mart ayında cep telefonu görüşme ücreti kaynaklı yüksek fiyat artışları da bekliyor. Tütün ürünleri ve haberleşme fiyatlarındaki artışların Mart ayı enflasyonu üzerindeki toplam etkisi ise yaklaşık 0,36 puan olarak hesaplandı. Mart enflasyonunu bekleyen riskler bununla da bitmiyor. Akaryakıt fiyatlarında gerçekleşen artışların Mart ayında ulaştırma grubu fiyatlarını olumsuz etkilemesi de bekleniyor.

BU YIL İNDİRİM YAŞANMADI

Rapora göre, geçen yıl Şubat ayında gözlenen YTL'deki güçlenmeye bağlı olarak dayanıklı tüketim malı fiyatlarında yaşanan azalışlar, 2007'de gerçekleşmedi. Aynı hareketin bu yıl görülmemesi, yıllık enflasyonun ve özel kapsamlı göstergelerdeki yıllık artışların Şubat ayında yükselmesinde önemli rol oynadı. Giyimdeki kış sezonu indirimlerinin erken başlamış olması ve Aralık-Ocak döneminde önemli bir bölümünün gerçekleşmiş olması da bu yılki indirimlerin 2006 yılına kıyasla daha az olmasına neden oldu.

TÜTÜN ETKİSİ 0,12 PUAN OLDU

Tütün ürünleri fiyatlarında yapılan zam, Şubat ayı enflasyonunun yaklaşık 0,12 puan etkiledi. Tütün ürünleri ve haberleşme fiyatlarındaki artışların Mart ayı enflasyonu üzerindeki toplam etkisi ise 0,6 puan olarak hesaplandı. Yıllık enflasyonun, söz konusu etkilerle Mart ayında geçici olarak yükseleceğini öngören Merkez Bankası, yılın ikinci çeyreğinden itibaren ise düşüş eğilimine girileceği tahmininde bulundu.

Gıda risk unsuru olmaya devam ediyor


Şubat ayında işlenmemiş gıdanın yıllık enflasyonunda, geçtiğimiz ay yayımlanan Para Politikası Kurulu Toplantı özetlerinde dile getirilen düzeltme hareketi kısmen gerçekleşti. Ancak, söz konusu grup fiyatlarının yıllık artışı yaklaşık 3 puanlık belirgin bir gerileme göstermesine rağmen yüzde 17,72 ile oldukça hala yüksek bir düzeyde kaldı. Söz konusu gelişmede, hububat üretimindeki gelişmelere bağlı olarak ekmek ve tahıllar alt grubu fiyatlarında gözlenen artışların etkili olduğu tahmin ediliyor. İşlenmemiş gıda artışının enflasyonu tetikleyen bir kalem olduğuna dikkat çeken Merkez Bankası, sonuç olarak, yılın ilk iki ayındaki gelişmelerin işlenmemiş gıda fiyatlarının tüketici enflasyonu üzerinde risk unsuru olmaya devam ettiğine işaret etti.


Kirada artış hızı azaldı

Rapora göre hizmet grubunun ana kalemlerindeki fiyat artışlarında Şubat ayında bir miktar yavaşlama görülmekle birlikte genel hizmet fiyat enflasyonu yüksek seyrini sürdürdü. Kira kalemi aylık artışı yüzde 1,32 ile geçen yılın aynı dönemindeki artışın altında gerçekleşti. Lokanta-oteller grubunda ise son beş yılın en düşük Şubat ayı artışı sağlandı. Petrol fiyatlarının gecikmeli etkileriyle ulaştırma hizmetleri ise yıllık artışındaki yavaşlama eğilimini bu ayda da sürdürdü. Öte yandan, eğlence-kültür, sigorta ve ev hizmetlerindeki fiyat gelişmeleri yıllık enflasyonun yüksek seyretmesinde etkili oldu.




17 yıl önce