|

İstanbul-İzmir 7 saat

TCDD'nin Mevcut Hatları Yenileme Programı kapsamında 51 milyon YTL yatırım yapılan Bandırma-İzmir hattı yenilendikten sonra, '6 Eylül Süper Eksperisi' ile ilk seferini önceki gün gerçekleştirdi. Bandırma-İzmir arasın 6 saatten, 4 saat 50 dakikaya, İstanbul-İzmir arası ise 7 saate indi

İha
00:00 - 22/02/2007 Perşembe
Güncelleme: 18:35 - 22/02/2007 Perşembe
Yeni Şafak
İstanbul-İzmir 7 saat
İstanbul-İzmir 7 saat

TCDD'nin Mevcut Hatları Yenileme Programı kapsamında 51 milyon YTL yatırım yapılan Bandırma-İzmir hattı yenilendikten sonra, '6 Eylül Süper Eksperisi' ile önceki gün ilk seferine başladı. Bandırma Tren Garı'nda düzenlenen törende bir konuşma yapan TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, bundan sonra Bandırma'nın Balıkesir ve İzmir'e ve İzmir'in de İstanbul'a daha yakın olacağını söyledi. Türkiye'de treni yeniden çalışır hale getirdiklerini ifade eden Karaman, "Demiryolları'na 50 yıldır yatırım yapılmadığı için yollar yenilenmemiş, trenler çalışamaz hale gelmişti. 2002 yılından bu yana hızlı tren ve Marmaray gibi dev projelerin yanında mevcut demiryolu hatlarını da yenilemek için yatırım yaptık. 4 yılda geçen 60 yıldan daha fazla demiryollarına kaynak aktarıldı. Demiryolları devlet politikası haline geldi" diye konuştu. İzmir-İstanbul arasında 1 milyon insanın seyahat ettiğine dikkat çeken Genel Müdür Karaman yeni açılan demiryolu hattıyla bu potansiyelin 600 binini taşımayı hedeflediklerini kaydetti. Genel Müdür Karaman, trenlerin 50 yıl önce bundan daha süratli olduğuna dikkat çekerek, yeterince yatırım yapılmadığı için demiryolunun varlığı ile yokluğunun hissedilmez hale geldiğini söyledi. Eskiyen yolların emniyetini sağlamak için çareyi hızı düşermekte bulduklarını belirten Karaman, 2004 yılında başlattıkları altyapı çalışmaları ile 101 kilometre yolun tamamen yenilendiğini, 261 kilometre yolun ise her türlü bakım ve tamirini yapıldığını hatırlattı. Karaman ayrıca, vagonların emniyet denetimi için ODTÜ ve Süleyman Demirel Üniversitesi'nin her türlü kontrolü yaptıklarını anımsatarak, hattın sefere başlaması ile Bandırma-İzmir arasının 6 saatten, 4 saat 50 dakikaya, İstanbul-İzmir arasının ise 7 saate indiğini söyledi.


Öte yandan, Genel Müdür Karaman, sefere başlayan 6 Eylül Süper Ekspresi'nin konferans salonunda bir gazetecinin, 'Pamukova kazasının ardından daha temkinli mi davranıyorsunuz?' sorusuna, "Bugün kazadan konuşmayacağız. İnşallah kaza olmaz. Çünkü trenler en emniyetli ulaşım araçlarıdır. Evet bir kaza olmuştur ama bu kaza oldu diye yolumuza devam etmeyecek değiliz. Ancak unutmamak gerekir ki, bu bir hızlı tren değildir. Sadece yol ve konforu iyileştirilmiş trendir. Türkiye'de şu anda hızlı tren yok. Bu senenin sonunda Ankara-Eskişehir hattı tamamlandığında hızlı tren de sefere başlayacak" şeklinde konuştu. Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu ise, 6 Eylül Süper Ekspresi'nin Balıkesir'in kurtuluş gününün ismini almasından dolayı ayrı bir öneme sahip olduğunu, bu hat sayesinde Balıkesir'in İstanbul ve İzmir'e daha kısa sürece bağlanacağını dile getirdi. Hatipoğlu, hattın Balıkesir'in ticaretini de geliştireceğini kaydetti. Konuşmaların ardından TCDD Genel Müdürü Karaman, ilk sefere çıkacak olan 6 Eylül Süper Ekspresi'nin ilk biletli yolcusu Mutlu Gürel'i çiçekle karşıladı. Genel Müdür Karaman ve törene katılan diğer davetliler TCDD personelinin çocuklarıyla birlikte toplu fotoğraf çektirdikten sonra, 6 Eylül Süper Ekspresi'nin ilk seferiyle yola çıktılar.


İzmir-Bandırma parkurunda daha kaliteli seyahatin gerçekleşmesiyle, feribot bağlantılı yılda yaklaşık 1 milyon yolcunun, 600 bininin demir yollarına yönlendirilmesi hedefleniyor. Son yıllarda yapılan yatırımlarla dikkatleri üzerine çeken demiryolları yeni projeleri hayata geçiriyor. Son 4 yılda 6 milyar dolar kaynak aktarılan demir yollarında artık hatlar yeniden yapılıyor, şehirler birbirlerine yaklaşıyor. Uzun yıllardır çivi çakılmayan İzmir-Bandırma hattı 'TCDD'nin mevcut hatları yenileme programı' ele alınarak yenilendi. Balıkesir'in kurtuluş günü anısına "6 Eylül Süper Ekspresi" adı verilen trenle, yenilenen Bandırma-İzmir hattında ilk seferine yarın başlayacak. Tren, İstanbul-Bandırma arasında sefer yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deniz Otobüsleri (İDO) ile bağlantılı çalışarak, İstanbul-İzmir arasındaki seyahatlere önemli bir alternatif getirecek. İzmir Çiğli'den 15. 05'de, Bandırma'dan 09. 30'da kalkacak trenin İstanbul bağlantıları, Bandırma'dan 20. 30'da, İstanbul-Yenikapı'dan da 07. 00'de hareket eden feribotla sağlanacak. Pulman, yemekli ve jeneratör vagonlardan oluşan '6 Eylül Süper Ekspresi', yol yenileme çalışmaları yapılan Bandırma-İzmir arasında 30-120 kilometre/saat arasında değişen hızlarla seyrederek, seyahat süresini 4 saat 53 dakikaya indirecek. Böylelikle, İstanbul-İzmir arasındaki mesafe, deniz otobüslerinin kombineli yolcu taşımacılığıyla 6 saat 53 dakikaya inmiş olacak.


TCDD'nin yenileme programı kapsamında 372 kilometrelik Bandırma-İzmir parkurunun 101 kilometrelik kısmı tamamen yenilenirken, 261 kilometrehattın tamamı da bakımından geçirildi. Ayrıca trafik yoğunluğu olan 64 adet hemzemin geçit korumalı hale getirilirken, trafiğin yoğunluğu olmayan 140 adet hemzemin geçit ise kapatıldı. 74 adet makas tamamen yenilerken 100 adet makasın emniyet kilidi değiştirildi. Hattın tamamının koordineli bakım ve periyodik kontrolü yapıldığı gibi bu değerler Süleyman Demirel ve Ortadoğu Teknik üniversiteleri tarafından incelenerek hattın değerlerine uygun bir seyir süresi belirlendi. Trenlerde diğer emniyet sistemlerinin yanı sıra makinist etkisiz hale geldiğinde devreye girecek 'totman' sistemi de bulunuyor. TCDD tarafından 51 milyon YTL harcama yapılan İzmir-Bandırma parkurunda daha kaliteli seyahatin gerçekleşmesiyle, feribot bağlantılı yılda yaklaşık 1 milyon yolcunun 600 bininin demir yollarına yönlendirilmesi hedefleniyor.


17 yıl önce