|

Üç kurşunun üç hedefi

Gazeteci Hrant Dink'in önceki gün uğradığı saldırıyla hayatını kaybetmesinin ardından Avrupa basınında çıkan yorumlarda, ağırlıklı olarak saldırının Türkiye'nin AB ilişkilerini istemeyenlerin işine yarayacağı vurgusu yapılırken, Arap basını da saldırıyı insan hakları, demokrasi ve Türk-Ermeni ilişkilerine vurulmuş darbe olarak niteledi

İstanbul
00:00 - 21/01/2007 Pazar
Güncelleme: 02:31 - 21/01/2007 Pazar
Yeni Şafak
Üç kurşunun üç hedefi
Üç kurşunun üç hedefi

Önceki gün gazetesi Agos'un önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden gazeteci Hrant Dink suikastı bütün dünya medyasında geniş yankı buldu. Avrupa medyası ağırlıklı olarak saldırıyı Türkiye'nin Avrupa Birliği yolunda sıkılmış bir kurşun olarak değerlendirirken, Arap medyası ise saldırıyı demokrasiye yapılmış olarak değerlendirdi. Dünkü Arap gazetelerinde cinayetle ilgili çeşitli haber ve yorumlara yer verildi.

Eş-Şarku'l-Evsat gazetesi “Söyleşi Türk gazetecinin hayatına maloldu” başlığıyla verdiği haberde, kendisiyle yapılan bir söyleşide 1. Dünya Savaşı'nda Ermenilerin başına gelenlerin soykırım olduğunu söyleyen Hrant Dink'in İstanbul'daki ofisinin önünde kimliği belirsiz kişilerce öldürüldüğünü yazdı. Suudi Arabistan'da yayınlanan El-Cezire gazetesinin haberinde ise, Hrant Dink'in yazdıklarının Türk yargısını ve milliyetçi çevreleri kızdırdığı ifade ediliyor.

DEMOKRASİYE DARBE

el-Hayat Gazetesi Londra'da yayınlanan el-Hayat gazetesinin konuyla ilgili haberinde ise, Başbakan Erdoğan'ın fitne çıkarmak ve düşünce özgürlüğüne darbe vurmak isteyen hain elleri suçladığı bildiriliyor. Haberde; siyasilerin, gazetecilerin ve insan hakları örgütlerinin suikastin Türkiye'nin demokrasi yolunda ilerlemesine yönelik olduğunu söyledikleri kaydediliyor. El-Hayat'ın haberinde, Hrant Dink'in Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin iyileşmesi için çalışmalarda bulunduğu, Türkiye içinde ve dışında Ermeni sorununu ele alan bir çok toplantı düzenlediği, etnik ve milliyetçi aşırılıktan kaçınılmasını istediği belirtiliyor.


  • es-Sefir Gazetesi Lübnan es-Sefir gazetesinde Muhammed Nureddin imzasıyla yayınlanan yorumda, Hrant Dink'i öldüren üç kurşunun üç hedefi olduğu ifade ediliyor: Ermeni varlığı, demokratik bir Türkiye özlemi ve Ermenilerle Türkleri yaklaştırma çabaları. Muhammed Nureddin, “Hrant Dink... Şehit olan son Ermeni” başlıklı yazısında, bu cinayetin yeni yılda Ak Parti'yi bekleyen tehlikelerin işaretçisi olduğunu öne sürüyor.
    AB YOLUNDA SABOTAJ

    El Pais Gazetesi İspanyol El Pais gazetesi, Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayeti ile ilgili olarak, “Gazeteci Dink'in ölümü, Ankara'nın AB'ye yakınlaşmasını sabote etti” yorumunda bulundu. Cinayeti birinci sayfadan, “Türk milliyetçiliğine karşı gelen gazeteci İstanbul'da kurşunlanarak öldürüldü” başlığıyla duyuran gazete, Türkiye'nin sözde Ermeni soykırımıyla ilgili “gerçekleri” artık kabul etmesi gerektiğini savundu.

    Sağ görüşlü La Razon gazetesi de “Ermeni olayının en büyük savunucusu öldürüldü” başlığıyla verdiği haberde, Türkiye'nin Ermeni iddialarını kabul etmesi gerektiğini öne sürdü. İspanyol televizyonları da gazeteci Dink'in öldürülmesini “Türkiye'nin AB'ye doğru ilerleyişinde geri adıma neden olan bir saldırı olarak” yorumladı.

    ERMENİLERİN SESİNE SUİKAST

    Fransa'da çıkan siyasi gazeteler, Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetini “Türkiye'deki Ermenilerin sesine yönelik suikast” olarak yorumladı.


  • Liberation ve Le Figaro Gazetesi “Türkiye'deki Ermenilerin sesine suikast başlığıyla” verdikleri haberlerde, “cinayetin sorumlularının aşırı sağcılar olduğundan şüphe edildiği” şeklinde yorumlara yer verdi.

    Hrant Dink'in öldürülmesi, İngiltere basınında da geniş yer buldu. The Guardian gazetesi, silahlı saldırı sonucu öldürülen Dink'in için “Açık sözlü Ermeni yazar” ifadesini kullandı.

    İngiliz basını, İstanbul'da yaşanan Dink cinayetini sayfalarına taşıdı.


  • The Guardian, “Açık sözlü Ermeni yazar, İstanbul'da silahlı saldırıda öldürüldü” başlığı ile dün işlenen cinayete geniş yer ayırdı. Guardian, Hrant Dink'in, Ermenilerin Türkler tarafından öldürüldüğünü söylediği için aşırı uç kesimlerin ondan nefret ettiğini, milliyetçiler tarafından hain olarak görüldüğünü ve tehditler aldığını yazdı.

  • Independent'ta ise “Ödüllü yazar İstanbul sokaklarında öldürüldü” başlıklı haber, Robert Fisk imzası ile verildi. “Hrant Dink, Ermeni soykırımında ölen 1500001. kurban oldu” cümlesi ile başlayan yazıda Fisk, “İki toplum arasındaki diyalogu geliştirmek isteyen Dink, bir katil tarafından, İstanbul sokaklarında başına 2 ve vücuduna 2 kurşun sıkılarak bunun bedelini ödedi” dedi. 1915'te soykırım yapıldığını iddia eden Independent yazarı Fisk, Hrant Dink cinayetini konu aldığı yazısında, ilk olarak Winston Churchill'in soykırım olduğu görüşünü söylediğini belirtti.
    LAFINI SAKINMIYORDU

    Merkezi Londra'da bulunan Uluslararası Af Örgütü, İstanbul'da yaşanan gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesi olayını kınadığını duyurdu. Grup tarafından yapılan açıklamada, Dink'in açıksözlülüğünün kendi sonunu hazırladığı görüşüne yer verildi. Örgüt, cinayete kurban giden Dink'in hedef seçilmesini, 'düşünce özgürlüğünden taviz vermeden, lafını sakınmayan' bir profil çizmesine' bağladı.


  • 17 yıl önce