|

Andıç'a en sert çıkış

Gazetecileri 'TSK yanlısı-karşıtı' olarak ikiye ayıran yeni andıça sert tepkiler geldi. Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi, haber için kimin görevlendirileceğine “gazeteciyi çalıştıran kurum karar verir” dedi. Genelkurmay da olayla ilgi soruşturma başlattı

Ali Eyvaz
00:00 - 9/03/2007 Cuma
Güncelleme: 01:30 - 9/03/2007 Cuma
Yeni Şafak
Andıç'a en sert çıkış
Andıç'a en sert çıkış

Nokta dergisinin son sayısında yer verdiği ve birçok medya kuruluşu ile gazeteciler hakkında olumlu olumsuz kanaatlerden oluşan akreditasyon andıçı Ankara'ya karıştırdı. Genelkurmay Başkanlığı, bir açıklama yaparak, basın yayın kuruluşlarına yansıyan 'değerlendirme raporu' ile ilgili olarak bir soruşturma başlatıldığını bildirdi. Andıçı değerlendiren Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi tüm uyarılara rağmen Genelkurmay Başkanlığı'nın keyfi akreditasyon uygulamasından vazgeçmediğini söyledi. Andıç uygulamasının 28 Şubat döneminde olduğu gibi devam ettiği ve Genelkurmay Basın - Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü'nün basın yayın kuruluşları ile gazetecileri "TSK yanlısı" ve "TSK karşıtı" diye tasnif ettiğini ortaya koyan haberinin ardından Genelkurmay, kısa bir yazılı açıklamayla yetindi: "8 Mart 2007 günü Genelkurmay Başkanlığı'nın basın yayın organları hakkında değerlendirme raporu hazırladığı şeklindeki haberlere medyada yer verilmiştir. Konu ile ilgili adli soruşturma başlatılmıştır. Saygı ile duyurulur."

Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi ise akreditasyon andıçı ile ilgili sert bir açıklama yaptı. "Genelkurmay Başkanlığı, maalesef yıllardır dikkatlerini çekmeye çalıştığımız yanlış uygulamadan dönmedi. Akreditasyonun, keyfiliğe izin vermemesi temel ihtiyaçtır" diyen Ekşi, haber için kimin görevlendirileceğine akreditasyon kartı veren kurumun değil gazetecinin çalıştığı kurumun belirleyebileceğini söyledi. Ekşi bu konuyla ilgili görüşlerini Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt'a 7 Şubat 2007 tarihinde bir mektupla tekrarladığını ancak daha önce de olduğu gibi herhangi bir cevap alamadığını sözlerine ekledi.


YORUM YAPMADILAR

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile Devlet Bakanı Mehmet Aydın gazetecilerin sorusu üzerine sözkonusu raporu görmediklerini bu nedenle bir değerlendirme yapmayacaklarını söylediler. Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek de gazetecilere, "Hükümet sözcüsü, her şeyin sözcüsü değil. Hükümette basından sorumlu bakanlar var, onlara sorun. Ben bu işe hiç girmem" karşılığını verdi. AK Parti Grup Başkanvekili İrfan Gündüz, akreditasyon uygulamasını eleştirirken AK Parti Adana Milletvekili Abdullah Çalışkan, olayı bir andıç olarak görmediğini ifade etti: "Normal bir andıç değil. TSK kendisiyle ilgili çıkan haberlerin analizlerini yaptırmış. Ünlü sporcular ve sanatçılar ajanslarla anlaşıp zaman zaman kendileriyle ilgili çıkan haberlerin analizlerini yaptırılar."


DEMOKRASİ ADINA ÜZÜCÜ

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti yaptığı açıklamada akreditasyon uygulamasının kabul edilemez olduğu belirtilerek, "Genelkurmay'ın medya değerlendirmesi raporu demokrasimiz adına üzüntü vericidir. Düşünce ve ifade özgürlüğü önüne konulan yeni bir engeldir" denildi. Türkiye Gazeteciler Sendikası Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada ise değerlendirme raporunun şok edici olduğuna dikkat çekilerek, "Haklarında hiç bir suçlama olmayan gazeteciler hakkında hazırlanan söz konusu raporun, yasal olup olmadığı da ayrıca bir hukuki tartışmayı gerektirmektedir" denildi. Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay da "Çağımıza yakışmayan bir fişleme örneği ile karşı karşıyayız" diye konuştu.


Radikal yazarı Hasan Celal Güzel değerlendirme raporunu bir skandal olarak nitelendirdi. 28 Şubat dönemindeki andıçı ortaya çıkaran Nazlı Ilıcak ise "Çok ağır bir suçlamayla karşı karşıyayım. Bazı gazetecilerin TSK karşıtı olarak karalanması meslek hayatımızı ciddi anlamda etkiler. Daha önce olduğu gibi yine işten çıkartmalar olabilir" dedi.


Prensip olarak akreditasyon uygulamasını çok yanlış bulduğunun altını çizen Star gazetesi Ankara Temsilcisi Şamil Tayyar, metnin tümünü reddettiğini söyledi. Savunma uzmanı gazeteci Lale Sarıibrahimoğlu ise böyle bir andıç varsa Genelkurmay'dan önce mutlaka hükümetin ve savcıların harekete geçip ciddi soruşturma yapmaları gerektinin altını çizdi.


Akşam yazarı Şakir Süter andıça çok sert tepki göstererek "Bu listeyi hazırlayanı, hazırlatanı, yayınlayanı kınıyorum ve bu kişileri terbiyeye davet ediyorum. Benim mesleki itibarımı ne idüğü belirsiz birileri liste yaparak düşüremez. Mesleki ikibarımın ölçüsü bu listeyi hazırlayanlar olamaz. Bu liste tam bir demokrasi ayıbıdır."





17 yıl önce