|

DSİ ile elektrik mühendisleri mahkemelik

Elektrik Mühendisleri Odası, Devlet Su İşleri'nin kaynak kullanımı katkı payı ihalelerini yargıya taşıdı. EMO, katkı payı uygulamasının özel şirketlerin tercihlerine göre şekillendirildiğini, su kullanım anlaşmaları ve EPDK'nın verdiği üretim lisanslarıyla yeterli yatırımların yapılmadığını bildirdi.

Anka
00:00 - 11/02/2007 Pazar
Güncelleme: 10:27 - 11/02/2007 Pazar
Yeni Şafak
DSİ ile elektrik mühendisleri mahkemelik
DSİ ile elektrik mühendisleri mahkemelik

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), EPDK'nın lisans ihalelerine yönelik yönetmelik hükmü ve tebliğinin yürütmesinin durdurulmasının ardından yasa Devlet Su İşleri üzerinden yapılmaya başlanan uygulamayı da yargıya taşıdı. EMO, katkı payı uygulamasının özel şirketlerin tercihlerine göre şekillendirildiğini, su kullanım anlaşmaları ve EPDK'nın verdiği üretim lisanslarıyla yeterli yatırımların yapılmadığını bildirdi.

EMO 26 Ocak 2007'de Enerji Bakanlığı ile DSİ'ye karşı açılan davada, “DSİ'nin 29 Aralık 2006 tarihli teklif verme toplantısı ve Pak Enerji Üretimi şirketinin teklifinin kabulü, bu işlemin dayanağı olan 'Elektrik Piyasasında Üretim Faaliyetinde Bulunmak Üzere Su Kullanım Hakkı Anlaşması İmzalanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik' hükümlerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması” istendi.

Dilekçede, Muğla'daki Kavakçalı Hidroelektrik Santralı için iki farklı şirketin başvuru yaptığı ve en yüksek kaynak kullanma katkı payı teklifini veren Pak Enerji'ye DSİ tarafından hak sahipliği tanındığı kaydedildi. Dilekçede, EPDK'nın aynı kaynak için birden fazla başvuruya ilişkin seçim koşullarını düzenleyen tebliğin Danıştay tarafından yürütmesinin durdurulduğuna işaret edilerek, bu nedenle çıkarılan yasayla da yalnızca aynı kaynak için çoklu başvurulara yönelik bir düzenleme yapıldığı anımsatıldı. Bu düzenlemeyle, hak sahibini belirleme konusunda DSİ'ye 7 yıllık yetki verildiği belirtilen dilekçede, en yüksek hidroelektrik kaynak katkı payı teklif edenin seçilmesinin öngörüldüğü anlatıldı. Dilekçede, üretim lisansı verilmesi sürecini kapsayıcı bir düzenleme yapılmamış olması eleştirilerek, bu durumun, elektrik ihtiyacının karşılanmasına yönelik hizmetin sağlanması açısından yaratılan sorunlu yapıyı içinden çıkılmaz bir hale getirdiği vurgulandı.

Aynı kaynak için tek istekli olması halinde kaynak katkı payı alınmayacağına dikkat çekilen dilekçede, bu duruma yönelik hukuka aykırılık gerekçeleri dilekçede şöyle sıralandı:

-Elektrik üretim alanında faaliyet gösteren şirketlerin bazılarından kaynak kullanım katkı payı alınması, bazılarından da başka başvuru olmaması nedeniyle alınmaması, Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırılık taşımaktadır. Katkı payı ödemediği için kamu geliri sağlanamıyor.

-Ülkenin doğal su kaynakları, özel kişilerin taleplerine bağlı olarak, elektrik enerjisi üretim amaçlı tahsis edilmektedir.

-Dava konusu işlem, herhangi bir planın parçası olmaktan uzak, tamamen özel girişimcinin tercih ve istencine öncelik tanınıyor. DSİ'nin verdiği su kullanım anlaşmaları ve EPDK'nın verdiği üretim lisanslarıyla yeterli yatırımlar yapılmamakta, yatırımların gerçekleşmesi denetlenememekte ve özel sektör kutsaması şeklinde kaotik bir ortam yaratılmaktadır. Mevcut veriler, gelecekte, elektrik arz açığı olması ihtimalinin güçlü olduğunu göstermektedir.

17 yıl önce