|

Güvenlik güçleri cinayeti en derinine kadar soruşturuyor

Erhan Seven
00:00 - 23/01/2007 Salı
Güncelleme: 01:24 - 23/01/2007 Salı
Yeni Şafak
Güvenlik güçleri cinayeti en derinine kadar soruşt
Güvenlik güçleri cinayeti en derinine kadar soruşt

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili olarak bu tür cinayetlerin zaman zaman her ülkede yaşandığını dile getirdi.

Erdoğan, İtalya Başbakanı Romano Prodi'yi konuk ederek ikili ve heyetlerarası temaslarda bulundu.

Görüşmelerin ardından yapılan ortak basın toplantısında bir İtalyan gazetecinin, “Türkiye'de de geçtiğimiz günlerde bir Ermeni gazeteci öldürüldü. Eğer Türkiye'de daha fazla basın özgürlüğü ve daha fazla demokrasi olsaydı bu cinayet önlenebilir miydi?” sorusuna şu cevabı verdi: “Bu ülkede gerek ülkenin yürütmesini elinde bulunduran bizler, gerekse demokrasi, özgürlük ve hukuka inanmış hiçbir insanın bu cinayeti savunmas mümkün değildir. Bu alçakça işlenmiş bir cinayettir. Burada sıkılan kurşun, aslında Türkiye'ye, Türk milletine, Türk demokrasisine ve özgürlüklere sıkılmıştır. Tek tesellimiz failin 36 saat gibi kısa bir sürede yakalanmış olmasıdır. Özgürlüklere inancı olan Avrupa ülkeleri ve farklı ülkeler bu olayı bu şekle dönüştürmek suretiyle değerlendirmeyeceklerdir. Bu tür olaylar her ülkede ne yazık ki maalesef bazı kendi bilmezler tarafından, insan denilen bu şerefli varlığın kendisine saygı duymaktan uzak olanların işlediği cinayetlerdir. Bunlar zaman zamkan her ülkede ne yazık ki oluyor. Tasvip etmemiz mümkün değildir. İnanıyorum ki, derinlikleri üzerinde çalışan güvenlik güçlerimiz ve adalet en adil kararı verecektir. Bizim yasal düzenlemelerimiz AB Kopenhag kriterlerindeki yasal düzenlemelerdir. Süreç devam etmektedir.”

Prodi de, sözde Ermeni soykırım yasa tasarısını Fransa'da onaylandığı ve İtalya Başbakanı olarak soykırım iddiasına bakışının nasıl olduğu sorusuna, “Eski olayların tarihi analizini yapmadık. Geçmişle ilgili anilizin bugün bir bölünme aracı olarak kulllanılmaması gerektiğine inanıyorum. Bazı problemlerin yeniden gözden geçirilmesi ve ele alınması gerekiyor. Yoksa bölünme olabilir. Aslında önemli olan tarihi ne şekilde yaşadığımızdır” dedi.

17 yıl önce