|

Çarşamba SOS veriyor

89 bin 500 hektarlık Çarşamba Ovası'nda tarımdan bahsetmek mümkün değil diyen ÇTSO Başkanı Yusuf Kefeli, radikal kararlar alınmazsa Çarşamba Ovası'nın biteceği uyarısında bulunarak ovada biran önce sulamaya geçilmesi gerektiğini belirtti.

İha
00:00 - 5/03/2007 الإثنين
Güncelleme: 17:10 - 5/03/2007 الإثنين
Yeni Şafak
Çarşamba SOS veriyor
Çarşamba SOS veriyor

Samsun'un Çarşamba ilçesi Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Başkanı Yusuf Kefeli, Vali Hasan Basri Güzeloğlu'na, Çarşamba Ovası için radikal kararlar alınması gerektiğini söyledi. Çarşamba'ya bir dizi ziyaretlerde bulunan Vali Hasan Basri Güzeloğlu'na, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Aslan Karanfil, Kaymakam Nurettin Yücel, Samsun TSO Başkanı Adnan Sakoğlu ile sanayici ve işadamlarının da hazır bulunduğu toplantıda ÇTSO Başkanı Yusuf Kefeli tarafından bir sunum yapıldı.

İlçede 70 anonim, 375 limited şirket, 35 kooperatif ve 594 şahıs firması bulunduğunu dile getiren Yusuf Kefeli, tek sanayi kuruluşlarının Çarşamba Şeker Fabrikası olduğuna dikkat çekerek, "Bu fabrikada istihdam sayısı sezonunda 700 , diğer dönemlerde 387 kişidir. Yıllık kapasitesi 78 bin ton şekerdir. Ancak bölgemizde uygulamaya konan şeker pancarı kotaları ve fabrikanın kapanacağı söylemleri bizleri üzmekle birlikte ilçemiz ekonomisine zarar vermektedir" dedi.

İlçede altı fındık kırma, üç çeltik kırma, bir su ürünleri, bir adet hazır beton, iki süt ürünleri, bir kalıp ve makine sanayi, bir kombine et tesisi, bir un fabrikası, iki yemek fabrikası, iki konfeksiyon fabrikası, iki tavuk çiftliği ve 500 dönümlük alanıyla dünyanın en büyük kivi bahçesi bulunduğunu ifade eden Kefeli, Çarşamba Ovası'nın içler acısı durumuna dikkat çekti. Kefeli, "89 bin 500 hektarlık Çarşamba Ovası'nda tarımdan bahsetmek mümkün değil. Taban arazilerin büyük bölümünde fındık dikili olması ve hükümetin fındık sökme politikalarına rağmen dikimin artarak devam etmesi kaygı vericidir. Çarşamba Ovası'ndaki arazilerde sınır belirlemek için dikilen söğüt, kavak ve akasya gibi ağaçlar diğer ürünlerin üretiminde yüzde 18'lik verim kaybına sebep olmaktadır. Bu ağaçlar 5 bin hektarlık bir alanı işgal etmektedir. Bu konuda radikal kararlar alınmazsa Çarşamba Ovası bitecektir" diye konuştu.


Ovada miras nedeniyle toprak bölünmelerinin de önemli bir sorun olduğuna değinen Kefeli, "Ovanın sulanması için gerekli sulama kanalları ve drenaj çalışmaları tamamlanamamıştır" diyerek şunları söyledi:"Kooperatifçilik desteklenmeli, biran önce sözleşmeli tarıma geçilmelidir. Ekonomik kalkınması tarıma dayalı ilçemizde modern tarım uygulamaları yaygınlaştırılmalı. Ovamızda üretim planlaması olmaması ve kaliteli tohum kullanılmaması nedeniyle ihracata yönelik üretim yapılamamaktadır. Odamız tarafından yapılan girişimler sonunda 2001 yatırım planına dahil edilen ancak ilçemizdeki mutlak tarım arazileri nedeniyle bir türlü alan tahsisi yapılamayan Çarşamba tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi biran önce kurulmalıdır. Samsun strateji planını inceledim. Çarşamba Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulması yönündeki değerlendirme bizleri mutlu etti. Çarşamba Ovası'nda OSB, organize sanayi ve hayvancılık için alan belirlenmesi de olumludur. Ancak, OSB için ayrılan alan oldukça sınırlı ve etrafı tarım arazileri olduğundan gelişmeye elverişli değildir. Dikbıyık beldesi ile Çarşamba ilçesi arasındaki karayolu boyunca kuzey ve güney yönündeki birer kilometrelik alan mutlak tarım arazileri vasfından çıkarılmalıdır. "Vali Hasan Basri Güzeloğlu ise ovadaki yanlış uygulamalardan biran önce vazgeçilmesi gerektiğini, ÇTSO'nun isteklerinin zamanla gerçekleşmesi için çalışacaklarını dile getirdi. Güzeloğlu, şöyle devam etti:"Çarşamba ilçemiz ovasıyla, gelişim ve kalkınmada kurgulanması gereken önemli bir alan. Çarşamba'nın kurgulanmasında tarımın önemli yeri var. Geleneksel anlamda fındığa dönük önemli üretim altyapısı var. Bir ürüne bağlı üretim veya yetiştiricilik doğru değil. Çeşitlendirilebilir üretime ihtiyacımız var. Dünyanın en büyük kivi alanının Çarşamba'da olması sevindirici. Kivi üretiminde ilçe pazarını da bulmuştur. O yüzden buna bağlı olarak tarımı bu değişik üretim ve ürün çeşitleriyle ilişkilendirmek zorundayız. Tarımsal üretim yaparken küresel ölçekte pazarlara ihraç edebilmeliyiz. Ekonomik anlamda üretim yaparak maliyet anlamında rekabet edilebilir hale gelmeliyiz. Bunun içerisine üretimin her aşaması girer, ürünün ambalajlanması girer, kalite ve sertifikasyonla organik tarım temelinde üretim gereği girer. Bugün Çarşamba Ovası'nın çok önemli tarım altyapısı ve arazisi doğru ürün çeşitleriyle buluşturulursa, ova bitmeyecek bir kaynağı oluşturmuş olur. Tarımsal altyapıyı çok doğru kurgulamalıyız. Sulama adına projelendirilen çalışmalarda istenilen düzeyde değiliz. Ancak bütçe imkanları doğrultusunda çalışmalar devam etmektedir. "


Vali Güzeloğlu, özel idare olarak, KÖYDES'le birlikte tarımsal üretimi geliştirecek ve destekleyecek projeler aradıklarına da değindi. Güzeloğlu, şöyle devam etti:"Finans ayağında özel kaynaklar ve yurtdışı kaynakları dahil işbirliği üretme çabasındayız. Üretici birliklerimiz, TSO, ziraat odaları, borsalarımız, tüm bu alanlarda bizim işbirliği yapacağımız kurumlarımız. 'Ortak akıl' denilen şeyin kendisi de budur. Samsun'da bile proje üretmek Çarşamba'ya uzaktır. Samsun'dan Çarşamba'ya bakmak da eksiktir. Gelip işin merkezinde konuşmamız lazım. Tabi Çarşamba'ya gelişmelere bağlı olarak ihtisas sanayiinin kurulması da yakın gelecekte gündemimizde olacak. Üretimin kaliteli olması bu nedenle hiç gözden kaçırılmamalıdır. Ovada yanlış tarım uygulamalarının geri dönülmez kayıplarından kurtulmalıyız. Doğru tercihler yapmalıyız. Kavak ve söğüt risk taşır, ovanın verimini etkiler. Kavak sulak alanlarda suyu çeken inanılmaz bir üretim çeşididir. Kavağa karşı dikkatli olunmalı. Rekabet edilebilir, ihracata dönük ürünleri yetiştirdikten sonra dış pazarla buluşturma şansı olan bir Çarşamba önümüzde duruyor. Çarşamba Havaalanı'ndaki kargo ünitesinin yapımı ve sonuçlanması karşısında bu yakınlığı avantaja dönüştürmeli ve işbirliklerini geliştirmeliyiz. Samsun, Çarşamba özelinde çok hızlı gelişmeler yaşayacaktır. Buna inanıyorum. "ÇTSO Başkanı Kefeli, konuşmaların ardından Vali Güzeloğlu'na plaket ve eski Çarşamba'yı anlatan bir tablo hediye etti.


٪d سنوات قبل