|

'Rüşvet denince akla polis geliyor'

Anka
00:00 - 21/02/2007 Çarşamba
Güncelleme: 15:18 - 21/02/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
'Rüşvet denince akla polis geliyor'
'Rüşvet denince akla polis geliyor'

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi ile bir televizyon programının ortaklaşa hazırladığı kamuoyu araştırmasında, rüşvet ve rüşvetin vatandaşa yansımaları araştırıldı. Araştırmaya katılanların yüzde 90'nın rüşveti suç olarak kabul ettiği gözlenirken, yüzde 72.5, rüşvet vermeden iş yaptırmanın zor olduğunu düşündüğü ortaya çıktı.


903 kişiyle yüz yüze yapılan araştırmada katılımcıların yüzde 90'nın aklına rüşvet denince polis geldi. “En çok hangi kamu kuruluşunda rüşvet verildiğini düşünüyorsunuz?” şeklindeki soruya deneklerin yüzde 28'i “Emniyet Teşkilatı ve özellikle trafik polisleri” cevabını verdi.


“Rüşvet istemenin gerekçesi nedir?” şeklindeki sorunun tek cevabı ise “ekonomik şartlar” olarak gösterildiği araştırmada, “Aç gözlülük ve doyumsuzluk” ise ikinci alternatif cevap olarak verildi. Türk toplumunun rüşvete nasıl baktığını araştırmak amacıyla yapılan araştırmada, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Gezgin'in başkanlığında yapılan “Kamuoyunda Rüşvet Algısı” isimli araştırmada, “Rüşvet” denilince akla ilk gelenin para olduğu, meslek grubu açısından ise “yüzde 90 polis” cevabını verdi.


Ankete göre Emniyet Teşkilatı, yüzde 28'lik bir oranla ilk sırayı alırken, onu yüzde 8.5 ile Vergi Daireleri, yüzde 6.5 ile belediyeler, yüzde 5.2 ile Tapu ve Kadastro müdürlükleri yüzde 5 ile Gümrük ve Muhafaza Müdürlükleri takip ediyor. Halkın yüzde 25'i ise soruları yanıtsız bıraktı.


Türkiye'de rüşvet vermeden iş yapılamayacağını söyleyenlerin oranı ise hayli yüksek. Örneklem gruptaki kişilerin yüzde 73.8 i rüşvet vermeden kamu kuruluşunda iş yaptırılamayacağına inandığı ortaya çıktı.

Rüşvet istemenin gelir dağılımının dengesizliği ve ekonomik şartlardan kaynaklandığını söyleyen denekler, rüşvet istendiği durumlarda kişileri nereye şikayet edeceğini bilmedikleri de araştırmada ortaya çıkan bir başka tespit oldu.

Katılımcıların yüzde 90'nın Türkiye'de rüşvet olgusunun bitmeyeceğine inandıklarını açıkladıkları çalışmayla ilgili olarak İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Suat Gezgin şunları şöyledi:


“Toplumun sosyal yapısını ve bürokrasimizin ağır işleyişini göz önüne aldığımızda, uzun süre alan işlerin biran önce sonuçlanmasını sağlamak ve zaman kaybını önlemek amaçlı olarak rüşvet olgusuna başvurulduğunu görüyoruz. İnsanlar bir bakıma bu olumsuz davranışa doğru itiliyor.”


17 yıl önce