|

Projeni getir, parayı al

Adana İl Tarım Müdürü Keskin, köylünün ve çiftçinin kalkınmasını sağlamak için yüzde 50'si karşılıksız olmak üzere destekleme projesi başlatıldığını belirterek, "Projeni getir, parayı al" dedi.

İha
00:00 - 17/02/2007 Cumartesi
Güncelleme: 11:28 - 17/02/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Projeni getir, parayı al
Projeni getir, parayı al

Adana İl Tarım Müdürü Abdullah Keskin, köylünün ve çiftçinin kalkınmasını sağlamak için yüzde 50'si karşılıksız olmak üzere destekleme projesi başlatıldığını belirterek, "Projeni getir, parayı al" dedi.


Keskin, yaptığı açıklamada, tarım sektörünün gelişmesi için yatırım yapacak işadamlarının hazırladığı projelerin desteklenmesinin sevindirici olduğunu ifade etti. Keskin, "Kırsal Kalkınmanın Desteklenmesi Programı Çerçevesinde Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi" tebliği ile "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Çerçevesinde Makine Ekipman Alımlarının Desteklenmesi" tebliğinin 14 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, "Birinci tebliğin amacı; kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, alt yapının iyileştirilmesi, tarımsal üretim ve tarımsal sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, tarımsal sulama alt yapısının geliştirilmesi, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması, temel kamu hizmetlerinin düzeyinin yükseltilmesi, hizmetlere erişimin artırılması ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulması olup tarım üreticilerine, kırsal alanlarda bireysel veya bir arada yapacakları özsermayeye dayalı projeli yatırımları içindir. Kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak için, gerçek ve tüzel kişilerin ekonomik faaliyete yönelik yatırımları ile tarımsal sulama alt yapısının geliştirilmesi amacıyla basınçlı toplu sulama tesisi yatırımlarını desteklemek gayesiyle gerekenlere ilişkin hususları kapsamaktadır. İkinci tebliğin amacı ise, işlemesiz tarım tekniğinin yaygınlaştırılması yoluyla üretim maliyetlerinin azaltılması, işletmelerin rekabet gücünün artırılması ve çevrenin korunması amacıyla satın alınacak işlemesiz tarım makineleri alımının desteklenmesi, kaba yemde ürün kalite kaybını asgariye indirme amacıyla balyalama ve silaj makinesi alımlarının desteklenmesi, tarımsal sulamalarda su kaybının azaltılması ve verimin artırılması amacıyla basınçlı sulama sistemi ekipman alımlarının desteklenmesi ile tarıma dayalı yatırım tesislerinin ihtiyacı olan ürünün tesise ve pazara ulaştırılmasını sağlayacak soğuk taşıma araçlarının alımının desteklenmesidir" dedi.

Keskin, yatırımcıların alacakları desteklerle birçok tesis açabileceklerine dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması, ambalajlanması ve paketlenmesine yönelik yeni yatırım tesislerinin yapımı, faaliyette bulunan mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesine yönelik yatırımları, önceden başlamış yarım kalmış veya kısmen yapılmış yatırımların tamamlanmasına yönelik yatırımlar, alternatif enerji kaynakları kullanan seraların yapımına yönelik yatırımlar için bireysel ve grup başvuruları, basınçlı sulama tesislerinin yapımına yönelik yatırımlar için proje bekliyoruz. "

Toplam hibe tutarının bireysel başvurular için 50 bin YTL, grup başvuruları için 350 bin YTL olduğunu vurgulayan Keskin, "Proje tutarının yüzde 50'si üst sınırı aşmamak kaydıyla hibe yoluyla destek olarak verilir. Proje toplam tutarının, belirlenen limitleri aşması durumunda, artan kısmın proje sahipleri tarafından ayni veya nakdi şekilde finanse edilmesi ve yatırım süresi içerisinde tamamlanması gerekmektedir. Grup başvurlar için verilecek olan 350 bin YTL'nin 175 bin YTL'si karşılıksızken, bireysel başvurularda ise 50 bin YTL'nin 25 bin YTL'si karşılıksızdır. Bugüne kadar 25 başvuru yapıldı ve bunlardan 6 tanesi kabul edildi. Projeyi getirin, hibeyi alın. AB'ye aidat ödeyen Türkiye, proje üretmediği için bu aidatları başka ülkelere kaptırıyor. Bu nedenle yatırımcılardan proje bekliyoruz. Projeleri çiftçiler destekleme programı yürürlüğe girdikten sonra 60 gün içinde bize ulaştırmalı" diye konuştu.

Keskin, hibe almak isteyen yatırımcıların projelerini il ve ilçe tarım müdürlüklerine getirmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.


17 yıl önce