|

Yargı kararı: Yargı eleştirilebilir

Bir anaokulu öğretmeninin okul dışında başörtülü olmasını engelleyen kararı eleştiren Eğitim-Bir-Sen Başkanı ve 6 gazeteci hakkında açılan dava, ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilerek beraatle sonuçlandı

Yakup Bulut
00:00 - 12/03/2007 Pazartesi
Güncelleme: 01:43 - 12/03/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
Yargı kararı: Yargı eleştirilebilir
Yargı kararı: Yargı eleştirilebilir

Yargı kendisine yönelik "Antidemokratik karar verdi" eleştirilerini, düşünce özgürlüğü kapsamında gören bir karar verdi. Danıştay 2. Dairesi'nin anaokulu öğretmeni Aytaç Kılıç'ın okul dışında başörtülü olmasını engelleyen kararını, "Türkiye Tunus olmayacaktır. Danıştay kararı antidemokratik" diyerek eleştiren Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Kütahya Şube Başkanı Hıdır Yıldırım ve bu sözleri haber yapan 6 gazeteci hakkında açılan davada beraat kararı çıktı. Kütahya 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin dördüncü duruşmada verdiği kararda, sözkonusu sözler "Anayasamız'da koruma altına alınan basın özgürlüğü ve düşünce ve fikir özgürlüğü kapsamında" olarak değerlendirildi ve beraat kararı verildi. İlk duruşması 25 Eylül'de yapılan davada sanıklara TCK'nın adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs maddelerinden Madde 288 (1) bendine göre 4 buçuk yıla kadar hapis cezası verilmesi istenmişti.

DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ

Danıştay'ın bir kararı ile ilgili yayın sebebiyle davanın açıldığını hatırlatan savcı, "Kütahya'da yerel gazetede yayınlanmakta olan bir gazetede Anayasamız'da koruma altına alınan basın özgürlüğü ve düşünce özgürlüğü kapsamında olan bu yayının sadece Kütahya'da yerel bazda yer alan gazetelerde yayımlandığı, Ankara'da görülmekte olan bir davayı etkilemesinin söz konusu olmadığı, olayımızda sanıklara atılı suçların unsurları oluşmadığından sanıklar hakkında ayrı ayrı atılı suçlardan beraatlerine karar verilmesi kamu adına talep olunur" dedi. Savcının da son duruşmada düşünce özgürlüğüne işaret ettiği davada Hakim Önder İrfan Yorgancılar Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 223/2 maddesi gereği sanıkların beraatine karar verdi.

HUKUK TAMİR EDİLDİ

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu kararı "Türkiye'de demokrasi adına önemli adım" olarak değerlendirdi. "Bu davanın açılmasıyla yara alan hukuk, bu kararla tamir edilmiştir" diyen Gündoğdu, davaya konu olan sözlerinin "yargı kararının hukukun üstünlüğüne göre oluşması özlemini" dile getirdiğini söyledi. Gündoğdu, "Yargının kararlarını eleştirmemiz bizim yargıyı karşımıza almamız değildir. Danıştay'ın sözkonusu kararında, başörtüsü dayatmasının kaldırılmasını savunduğumuz gibi, öğretmenlerin değil okulda sokakta bile bu dayatmayla karşılaşmasına tepki gösterdik" diye konuştu.


Dava konusu açıklama

Eğitim-Bir-Sen'in açıklamasında şu sözler yer alıyor: “Danıştay, okul dışında da başörtüsü takmanın sakıncalı olduğuna hükmetti. Bu adım, ülkeyi kaosa sürükleyebilecek bir tutumun tehlikeli habercisidir. Bu karar, Türkiye'yi, eski Fransız sömürgesi oluşu yüzünden başörtüsüyle sokakta gezmenin yasak olduğu Tunus'a çevirme girişimidir. Karar antidemokratiktir."



17 yıl önce