|

Vakıflara kısıtlamalar kaldırılmalı

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Lagendijk, Vakıflar Yasa Tasarısı'nın azınlık hakları açısından büyük önem taşıdığını belirterek, "Vakıflara mümkün olduğu kadar özgürlük verilmeli şimdi maruz kaldıkları kısıtlamaların kaldırılması gerekir" dedi.

Anka
00:00 - 21/09/2006 Perşembe
Güncelleme: 12:02 - 21/09/2006 Perşembe
Yeni Şafak
Vakıflara kısıtlamalar kaldırılmalı
Vakıflara kısıtlamalar kaldırılmalı

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, Vakıflar Yasa Tasarısı'nın azınlık hakları açısından büyük önem taşıdığını belirterek, "Vakıflara mümkün olduğu kadar özgürlük verilmesini ve şimdi maruz kaldıkları kısıtlamaların kaldırılması gerekiyor" dedi.


Joost Lagendijk, BBC Türkçe Servisi'nin sorularını yanıtlarken Vakıflar Yasası'na verdikleri önemi vurguladı. Lagendijk, "Vakıflar Yasası'na ayrı bir önem veriyoruz. Bu tasarı, vakıflara mülk edinme ve benzeri haklar getiriyor. Vakıflara mümkün olduğu kadar özgürlük verilmesini ve şimdi maruz kaldıkları kısıtlamaların kaldırılması gerekiyor" diye konuştu.


Buna karşın, tasarısının tüm beklentilerine yanıt vermediğini belirten Lagendijk, "Avrupa Komisyonu da bunun tamamıyla tatmin edici bulmuyor. Hükümetin bu noktaları dikkate almasını umuyoruz. Bu aşamada parlamentodan çıkacak kararı beklemek gerekiyor. Çünkü şu anda sadece hükümetin teklifi üzerinden konuşuyoruz" dedi.


BBC de, Vakıflar Yasa Tasarısının, azınlık vakıflarının Hazine'nin elindeki taşınmazlarının iade edilmesini öngörmekle birlikte üçüncü kişilere geçmiş taşınmazlar konusunda bir düzenleme içermediğine dikkat çekti.


Lagendijk, Yunanistan'daki Türk kökenlilere yönelik sınırlamalarına dikkat çekilerek "Atina'ya niçin baskı yapılmıyor. Yunanistan'da Türk vakıfları mülk edinebiliyorlar mı" eleştirilerine yanıt verirken de şunları söyledi:


"Şu savı anlamakta her zaman güçlük çekiyorum. Ortada bir yanlış varsa bu bizim yanlışımızı meşrulaştırır diye düşünemeyiz. İki yanlış bir doğru etmez. Eğer Yunanistan'daki Türk azınlığa karşı bir yanlış yapılıyorsa, bizim onu da eleştirmemiz gerekiyor.


Kaldı ki bazı Avrupalı parlamenterler bu konuda Yunanistan'a geçmişte eleştiriler yönelttiler. Yunanistan'da böyle bir sorun var diye Türkiye'de bu yanlışa devam edemezsiniz."


HÜKÜMET 301'İNCİ MADDE KONUSUNDA ADIM ATABİLİR

Bu arada, Lagendijk, Dokuzuncu Reform Paketinde yer verilmeyen TCK'nın 301'inci maddesi konusunda hükümetin bir iki ay içinde adım atabileceğini de savunarak şunları söyledi:


"Bizim ve tüm Avrupa Parlamentosu için Ceza Yasası'nın 301'inci maddesi en önemli unsurlardan biri. Türk Hükümeti'nin bir iki ay içinde 301'inci maddede değişiklik yapılması ya da maddenin tamamen kaldırılması için adım atacağı konusunda iyimserim."


Joost Lagendijk, Elif Şafak davasını örnek göstererek söz konusu maddenin "saçmalıklar"a yol açtığını da söyledi.


18 yıl önce