|

Kurumlarımız bayramlık dağıtılan yerler olmamalı

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, SHÇEK yurtlarının, bayramlarda deri bağışlanan, çocukları giydirmekten öteye bir mis-yon taşımayan kurum görüntüsünden çıkarılmasını istedi. Bakan ailelere de, "Onların tek ihtiyacı sevgi" diye seslendi.

Ankara
00:00 - 22/02/2007 Perşembe
Güncelleme: 01:35 - 22/02/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Kurumlarımız bayramlık dağıtılan yerler olmamalı
Kurumlarımız bayramlık dağıtılan yerler olmamalı

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) yurtlarını, Kurban Bayramı'nda deri bağışlanan, Ramazan Bayramı'nda ise çocuk giydirilen kurumlar olmaktan çıkarmak gerektiğini söyledi.

Bakan Çubukçu, Ankara'da İçkale Otel'de gerçekleştirilen SHÇEK İl Müdürleri Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, sosyal hizmetlerde kapsamlı bir yenilenmeye gidildiğini belirtti. Aileye Dönüş Projesi kapsamında yurtların baktığı pek çok çocuğun ailelerine kavuşturulduğunu kaydeden Bakan Çubukçu, il müdürlerinden Aileye Dönüş, Koruyucu Ailelik ve Evlat Edindirme projelerine öncelik vermelerini istedi. Koruyucu Aile Sistemi'nin yeterince gelişmediğini, kurumun bakımı altındaki 20 bin çocuktan sadece bininin koruyucu ailesi bulunduğunu bildiren Çubukçu, sistemi yaygınlaştırmak için koruyucu ailelere verilen maddi desteğin ciddi oranda da arttırıldığını dile getirdi.

ÖZEL HAYATLARINI SORGULAMAYIN

Vatandaşların sadece bayramlarda ve özel günlerde değil, her zaman kurumlardaki çocuklarla ilgilenmesinin önemini vurgulayan Çubukçu, şunları kaydetti: "Kurumlarımızı, Kurban Bayramı'nda deri bağışlanan, Ramazan Bayramı'nda çocuk giydirilen bir kurum olmaktan çıkarmak zorundayız. Yetiştirme yurtlarında kalan çocukların tüm ihtiyaçları, devlet tarafından karşılanıyor. Onların tek ihtiyacı başlarının okşanması, kendileriyle ilgilenecek gönüllü aileler bulunması ve bu çocukların topluma kazandırılması. Bu kurumdaki çocukların sevgi ve desteğe ihtiyacı var."

Çocukları ziyarete gelenlerin, onların özel hayatlarına saygı duymaları ve yaşam hikayeleri konusunda sorular sormamaları gerektiğini de isteyen Nimet Çubukçu, "Çocuklarımız, teşhir edilebilen, hayatları kolaylıkla ortaya serilebilen çocuklar olmamalıdır" diye konuştu.


Çocuklar okula gidemez oldu

Bazı basın organlarında yurttan kaçan çocuk sayısı konusunda haberlerin yer aldığını hatırlatan Çubukçu, bu çocukların çoğunun tedbir kararıyla kurum bakımına verilen ya da izinli olarak ailesinin yanına gönderilen, ancak izin süresi bittiği halde dönmeyen çocuklar olduğunu bildirdi. Ailesinin yanına giden çocukların il müdürleri tarafından özellikle takip edilmesi gerektiğini kaydeden Çubukçu, tedbir kararıyla kurum bakımına alınan çocuklar için de 'özel rehabilitas

yon merkezleri' yapacaklarını ifade etti. SHÇEK yurtlarının, açık kapı sistemiyle Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne uygun hizmet veren kurumlar olduğuna da işaret eden Bakan Çubukçu, "Yurtları, 'çocuklar kaçıyor' haberlerinden yola çıkarak hapishaneye dönüştürme amacında değiliz" dedi. Kız yurtlarıyla ilgili haberlere de değinen Nimet Çubukçu, bu tür haberler sonrası kız çocuklarının okula gidemez hale geldiğini, bazı arkadaşlarının onlarla iletişimi kestiğini anlattı.





17 yıl önce