|

Türkiye'de her 100 kişiden 25'i şişman

EÜ Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yılmaz, Türkiye'de obezite (aşırı kilo) oranının yüzde 20-25 dolayında olduğunu söyledi.

Cihan
00:00 - 20/01/2007 Cumartesi
Güncelleme: 10:11 - 20/01/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Türkiye'de her 100 kişiden 25'i şişman
Türkiye'de her 100 kişiden 25'i şişman

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Candeğer Yılmaz, Türkiye'de obezite (aşırı kilo) oranının yüzde 20-25 dolayında olduğunu söyledi. Yılmaz, dünyadaki sosyal ve ekonomik gelişmeler sonucunda yetersiz beslenmenin, yerini aşırı kiloya bağlı hastalıklara bıraktığına dikkat çekti.


Obezitenin kronik bir hastalık olduğunu ve tedavisinin ömür boyu devam ettiğini açıklayan Prof. Dr. Yılmaz, "Aşırı kilolu olmak, genetik ve metabolik bir eğilimden kaynaklanan ve ölümcül ikincil hastalıkları şiddetlendirmesinin yanısıra yakınmalara yol açan bir durumdur. Kilo kaybıyla kanser ölümleri yüzde 37, diyabetik ölümler yüzde 44, kalp hastalığından ölümler yüzde 9 azalmaktadır. " dedi.


Obezitenin hastalık olduğunun kabullenilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, "Obezite tedavisi, sabırlı olmayı ve yeni bir yaşam alışkanlığı kazanılmayı gerektirir. Hastaya neden zayıflatılması gerektiği anlatılmalı, tedaviye istekli ve katılımcı davranması için özendirilmelidir. Obezitenin ilaç tedavisindeki hedefleri hem kilo kaybını hem de bunun devamını sağlamak, oluşabilecek diğer hastalıkların riskini azaltmak ve tedavi etmek, uzun süreli ve belki hayat boyunca sürebilecek bir program hazırlamak, başlangıç ağırlığına göre yüzde 5-10 azalma sağlamaktır. " diye konuştu.



Obeziteyi tedavi edici yeni ilaçlar araştırıldığını kaydeden Candeğer Yılmaz, "Günümüzde kullanılan ilaçlar, iştahın ve yağların emiliminin azaltılmasına yöneliktir. Eskiden ağırlık artışı önemli bir üstünlük gibi algılanırken bugün aynı düşünce yoktur. " dedi.


17 yıl önce