|

Noterler yasasına CHP'den tepki

AK Parti Grubu'nun hazırladığı ve Adalet Alt Komisyonu'nda çalışmaları tamamlanan, noterlere mahkeme ve yargıç yetkisi getiren yasa teklifine CHP'nin tepkileri devam ediyor.

Anka
00:00 - 11/03/2007 Pazar
Güncelleme: 14:34 - 11/03/2007 Pazar
Yeni Şafak
Noterler yasasına CHP'den tepki
Noterler yasasına CHP'den tepki

AK Parti Grubu'nun hazırladığı ve Adalet Alt Komisyo'nunda çalışmaları tamamlanan, noterlere mahkeme ve yargıç yetkisi getiren yasa teklifine CHP'nin tepkileri devam ediyor. CHP Tekirdağ Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Mehmet Nuri Saygun, alt komisyon çalışmaları sırasında CHP'nin muhalefet ettiği maddelerin aynen benimsendiğini belirterek, "Bu yasa teklifi Anayasa'ya aykırı. Yasa teklifine katılmadığımızı göstermek için muhalefet şerhi koyduk" dedi.

Saygun, muhalefet şerhi gerekçelerini, “Söz konusu yasa teklifi ile yargının iş yükünün azaltılması ve yargısal faaliyet sayılmayan işlerin, noterliklere tevdi edilmesi istenilmektedir. Anayasamızın Yargı Yetkisi başlıklı 9. maddesine göre, 'Yargı yetkisi, Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır.' Bu madde ışığında yargı yetkisinin hangi gerekçe ile olursa olsun, bir başka kurum veya kuruluşa devri söz konusu olamaz. Çekişmesiz yargı niteliğinde olan işlemlerin Anayasanın 9. Maddesinin kapsamı dışında olduğunu ifade etmek doğru olamaz. Bu işlemlerin yargılama faaliyeti olmadığını da söylemek mümkün değildir. Aksi halde bu işlemlerin mutlaka hukukçular tarafından yapılmasının gerekliliğini kabul etmek bir çelişki olacaktır” dedi.

Yasa teklifinde belirtilen işlemlerin mahkemeler dışında noterliklerce yapılması halinde, ilgililere daha fazla masraf yapmasına neden olacağından, ekonomik açıdan da sağlıklı bir yaklaşım olmadığını dile getiren Saygun, bu konuda Harçlar Kanunu ile ilgili bir değişiklik yapılmadan, yetki devrinin gerçekleşmesinin, devletin asli unsuru olan vatandaşların zararına olabileceğini dile getirdi.

ALT KOMİSYON ÇALIŞMALARINI TAMAMLADI

Bu arada TBMM Adalet Alt Komisyonu'na havale edilen, “Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile ilgili çalışmalar tamamlandı.

Alt Komisyon, Adalet Bakanlığı, Yargıtay Başkanlığı, Türkiye Barolar Birliği ile Türkiye Noterler Birliği temsilcilerinin görüşlerine başvurdu.

Teklifin 1'inci maddesindeki meslek içi eğitimin süresiyle ilgili “her yıl otuz saatten az olmamak üzere” ibaresi, meslek içi eğitimin diğer konularla birlikte yönetmelikle düzenlenmesinin uygun olacağı düşüncesiyle madde metninden çıkarıldı.

Noterlik Kanununun 61'inci maddesinde değişiklik yapan Teklifin 2'nci maddesi, dava açılmadan önce yapılan delil tespiti her ne kadar takdiri bir nitelik taşıyor ise de bu tespitin ileride açılacak olan davaya ilişkin esaslı unsurlar içerdiği ve davanın sonucunu doğrudan etkileyeceği dikkate alınarak bu işlemin noterlerce yapılmasının uygun olamayacağı düşünüldüğünden Teklif metninden çıkarılmasına karar verildi.

Alt Komisyon ayrıca şu değişikliklere yer verdi; “Noterlik Kanununda, atanma talebinden vazgeçme dilekçelerinin verilme süresine ilişkin düzenleme yapılmamıştır. Kanundaki bu boşluk, Bakanlıkça atama işleminin yapılması aşamasında dahi vazgeçme dilekçelerinin gelmesine ve onlarca noterliğe birden atama yapılması nedeniyle atama taslağının değişmesine sebep olmak suretiyle, hem sürecin uzaması, hem de hata yapılması riskini doğurmaktadır. Noterlik Kanunundaki bu boşluğu doldurmak amacıyla madde ihdas edilerek Teklife 2'nci madde olarak ilave edilmiştir. Söz konusu düzenleme ile vazgeçme dilekçelerinin verilmesine ilişkin süre öngörülmüştür.”

17 yıl önce