|

Çiftçilere tarım desteği

2006 yılında tarımsal destek almak için başvuru yapan bin 700 çiftçiye, 12 milyon YTL tutarındaki tarımsal destek ödemelerinin bir hafta içerisinde yapılacağı belirtildi. ziantep Tarım İl Müdürü İbrahim Yılmaz, estekleme ödemelerinin hububat-bakliyat ve meyvecilik için verildiğini ifade etti.

Aa
00:00 - 7/03/2007 Çarşamba
Güncelleme: 17:39 - 7/03/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Çiftçilere tarım desteği
Çiftçilere tarım desteği

Gaziantep Tarım İl Müdürü İbrahim Yılmaz, 2006 yılında tarımsal destek almak için başvuru yapan bin 700 çiftçiye, 12 milyon YTL tutarındaki tarımsal destek ödemelerinin bir hafta içerisinde yapılacağını söyledi. Yılmaz, yaptığı açıklamada, destekleme ödemelerinin hububat-bakliyat ve meyvecilik için verildiğini ifade etti. Tarımsal destek için 2006 yılında bin 700 çiftçinin başvuruda bulunduğunu belirten Yılmaz, şu bilgileri verdi: "Yapmış olduğumuz incelemeler sonucunda, şartları uygun olan çiftçilerimizin destek ödemelerine ilişkin icmallerini, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na gönderdik. Çiftçilerimize, verilecek olan 12 milyon YTL, bir hafta içinde ödenmeye başlanacak. Bu arada, destek ödemesi için 2007 yılı başvurularını da almaya başladık. Destek ödemesi için istenilen şartlara uygun olan çiftçilerimiz, yaz dönemi destekleri için 6 Temmuz, güz dönemi ödemeleri için de 1 Ekim 2007 tarihine kadar başvurularını yapabilirler. Destekleme için bir sayı sınırlaması yok. Şartları uygun olan tüm çiftçilerimizin destek ödemelerinden faydalanmalarını istiyoruz. "


SERTİFİKALI FİDAN KULLANILMALI

Yılmaz, bölgede önemli bir üretim potansiyeline sahip olan zeytin ve bağcılıkta, sertifikalı fidan kullanımının gerekli olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:"Ulusal Tarım Stratejisi doğrultusunda yapılan tarımsal destek ödemelerinde, arazinin yapısı ve sertifikalı meyve fidanı kullanımı esas alınıyor. Yani, çiftçilere bir taraftan belirli bir para desteği sağlanırken, diğer taraftan da sertifikalı fidan kullanımı teşvik edilmiş oluyor. Sertifikalı fidan üretimi bölgemiz için son derece önemli. Yine, Antep fıstığında aşılı fidanlarla tutma oranlarının çok düşük olması ve aşılı fidan üretiminin yetersizliği nedeniyle, sertifikalı aşısız Antep fıstığı ile bahçe tesisleri de destekleme kapsamına alındı. Meyve bahçesi ve bağ tesislerinde ise dikim normlarının belirlenmesinde, bölgenin ekolojik şartları, yetiştiricilik şekli ve uygulanacak kültürel tedbirler doğrultusunda, bölgedeki araştırma kuruluşlarının ve üniversitelerin teknik görüşleri dikkate alınacak. "


DESTEKLEME BEDELLERİ

Yılmaz, destekleme miktarlarına ilişkin olarak da şu bilgiyi verdi: "Çiftçilere yapılacak olan destek ödemeleri hububat-bakliyatta dekar başına buğday için 5 YTL, arpa, çavdar, yulaf için 3 YTL, nohut, kuru fasulye ve mercimek için 6 YTL. Meyvecilikte, destek ödemesi için arazinin 10 dekarın altında olmaması ve sertifikalı fidan kullanımı şartı aranıyor. Zeytin, badem, ceviz bahçesi için dekar başına 250 YTL, gemlik çeşidi fidan ile bahçe tesisi için 45 YTL, sertifikalı Antep fıstığı anacı ile bahçe tesisi için 50 YTL, diğer meyve türleri ile bahçe ve bağ tesisi için de 200 YTL destek ödemesi yapılıyor. "


17 yıl önce