|

KKTC'de yapılan taviz değil diplomatik hamle

Eski bakanlardan Kilercioğlu, kaleme aldığı Özgürlüğün Bedeli adlı romanında KKTC'nin dünü ve bugününü ele aldı. Kilercioğlu, son dönemlerde atılan adımları doğru bulduğunu kaydetti.

Abdülkadir Selvi
00:00 - 20/02/2007 Salı
Güncelleme: 01:50 - 20/02/2007 Salı
Yeni Şafak
KKTC'de yapılan taviz değil diplomatik hamle
KKTC'de yapılan taviz değil diplomatik hamle

Türkiye onu emekli general, stratejist, siyasetçi ve bakan olarak tanıdı. DYP hükümetlerinde Kıbrıs'tan sorumlu Devlet Bakanı'ydı. Askeri alanda ilgilendiği Kıbrıs'ın siyasi sorumlusu olmuştu.

Eski Devlet Bakanı Orhan Kilercioğlu'ndan söz ettiğimin farkındasınız herhalde. Bugün onu çok farklı bir yüzüyle tanıyacaksınız. Bir romancının Nobel Ödülü aldığı ülkemizde Kilercioğlu da Kıbrıs gerçeğini kendi cephesinden romana dökmüş.

Kilercioğlu ile ilk roman deneyiminden Kıbrıs tartışmaları ile ilgili söyleşi yaptık.

Roman çalışmanız ne durumda?

Kıbrıs Türkleriyle ilgili ismi ''Özgürlüğün Bedeli'' olan bir roman çalışmam var. Çalışmam iki senedir sürüyor. Önümüzdeki aylarda tekrar Kıbrıs'a giderek bazı boşlukları dolduracağım. 2007 yılı sonbaharında tamamlanacağını düşünüyorum.

Neden romanı tercih ettiniz?

Kıbrıs'ta uzun yıllar hizmet yaptım. Bakanlık dönemimde de Kıbrıs benim sorumluluğumda idi. Bir çok hatıralarım var. Bunların çoğu henüz su üstüne çıkmadı. Benimle gitmesin dedim. Ayrıca, Kıbrıs Türkü'nün, Adayı Yunanistan'a ve Rum'a kaptırmamak, Enosis'i önlemek ve özgürlüklerine kavuşmak uğrunda yaptıklarını bilen bir kişi olarak Özgürlüğün Bedeli romanını yazmaya karar verdim.

DIŞ POLİTİKADA AKTİF OLUNMALI

Kıbrıs konusunda hükümetin attığı her adım ya ihanet ya da yeni bir açılım gibi iki keskin uçta değerlendiriliyor. Siz nasıl buluyorsunuz?

KKTC Annan Planı'na,”Evet” dedi ve o günden sonra çok şey değişti. KKTC'de bir liman ve hava alanının açılması teklifi, yukarıda saydığım politikanın özelliklerini taşır. Yapılan bu atak, tam olmasa da Türk tarafının çözümden yana olduğunu gösterdi.

Lokmacı Üstgeçidi'nin açılması konusunda da bir tartışma yaşandı

Lokmacı Üstgeçidi'ni kaldırmakla KKTC bir politik atılım kazanmıştır. Bu kararı tavizle karıştırmamalıyız. Arada çok fark vardır. Rumların son tutumları Ada'da bölünmeye doğru gidilmesine sebeb olmaktadır. Adeta bölünmeyi körüklemekteler. Gelişmelerde bu istikamette.


17 yıl önce