|

Sat. Saatt. Saaattttımmm!

Bugün, İstanbul Antik Sanat'ta 273 parça eseri satışa sunan Müzayede Yöneticici Mehmet Çebi, müzayedelerde yaşanan ilginç olayları anlattı. Müzayedeye çıkıp satılmayan bir eser değerini kaybediyor. Eser, kimi zaman da değerinin çok çok üstünde satılıyor. Burada eserin değerini artıran tek şey ise 'ben sahip olayım' hissi.

Ayşe Olgun
00:00 - 11/03/2007 Pazar
Güncelleme: 02:28 - 11/03/2007 Pazar
Yeni Şafak
Sat. Saatt. Saaattttımmm!
Sat. Saatt. Saaattttımmm!

İstanbul Antik Sanat, bugün önemli bir müzayedeye evsahipliyi yapıyor. Aralarında 2. Mahmut dönemi Kabe anahtarı muhafazası, 2. Abdülhamit döneminden çift kabe örtüsü gibi manevi anlamda da büyük değer taşıyan birçok eser var. Müzayede Yöneticisi Mehmet Çebi, eserin bahtının katıldığı müzayede de değiştiğini dile getiriyor. Çebi, müzayedelere ilgi gösteren kesimi “İyi eğitim görmüş, işlerinde başarılı ve sanat eserlerinin dünyada gördüğü ilgiyi iyi bilen grup” olarak tarif ediyor.


Sahte eser araştırılıyor

Peki müzayedelerde sahte eser satılabiliyor mu? Mehmet Çebi'ye göre bu durum çok fazla mümkün değil. En azından kurumsallaşmış müzayede şirketlerinde kolay kolay sahte eser satışa çıkmayacağını belirtiyor. Çünkü eserler müzayedeye çıkarılmadan önce mutlaka bir uzmana gösteriliyor. Zaten herhangi bir sorun olduğunda kötü mal sahibine aittir kuralınca o mal iade ediliyor. Müzayedeye çıkan her malın her zaman değerini bulacak diye bir beklentinin doğru olmadığını da öğreniyoruz Çebi'den. En başta satılan eserlerin fiyatları, piyasadaki değerine göre belirleniyor. Ama müzayedelerde bazen farklı durumlar da yaşanabiliyor. Çünkü kimi zaman çok değerli bir eserle igilenenlerin o müzayedede olmaması o eserin çıkış fiyatına satılmasına ya da elde kalmasına sebep olabiliyor. Tabi bunun tam tersi durumda yaşanıyor. Yani bir eserin çok üstünde fiyatla satılması da mümkün. Burada eserin fiyatını artıran ise o an ki atmosfer. Yani insanlar hissi davranıp 'ben sahip olayım' duygusuyla hareket ediyorsa eser, değerinin çok üzerinde satılabiliniyor. Müzayede de eserin elde kalması ise çok iyi değil. Çünkü bir eserin müzayedeye çıkıp satılmaması onun bir başka müzayede de düşük fiyata gideceğinin habercisi anlamında. Zaten diğer müzayede de daha düşük fiyatla satışa çıkarılıyor. Fakat Çebi'ye göre müzayede işi nasip işi. Yani eğer o müzayede de doğru eser ve doğru alıcı buluşmuşsa başta satılmayan bir eser iyi bir fiyata alıcı bulabiliyor.


17 yıl önce