|

Geriye dönük 301

Sivil toplum örgütlerinin 301 önerisi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın maddenin değiştirileceğine yönelik açıklamasına rağmen, savcılar boş durmayıp önceki yıllarda yapılan fiil ve eylemler hakkında da 301'den dava açıyor.

Yusuf Sahici
00:00 - 18/02/2007 Pazar
Güncelleme: 00:47 - 18/02/2007 Pazar
Yeni Şafak
Geriye dönük 301
Geriye dönük 301

Hrant Dink cinayetinin ardından gündemin ilk sırasına oturan Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301. maddesinin değiştirilmesi için sivil toplum örgütleri tarafından bir çalışma yapılırken, 301'den yeni davalar açılmaya da devam ediliyor. Savcılar önceki yıllarda yapılan fiil ve eylemler hakkında birbiri ardına dava açmaya başladı. Bunlar arasında Trabzon'da bildiri dağıtırken, linç tehlikesi ile karşı karşıya kaldıkları iddiasıyla Türkiye'de gündem olan TAYAD'lı gençler de var. 2 yıl sonra yeniden adliyeye çağrılan TAYAD'lılara 301. madde gerekçe gösterilerek, "Adliye önünde linç olayını protesto ederken suç işledikleri" öne sürüldü. TAYAD'lılar hakkında 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istendi.


KATLANARAK ARTTI

Bu arada "Medya Özgürlüğü ve Bağımsız Gazetecilik İzleme ve Haber Ağı" tarafından hazırlanan 2006 raporuna göre, 2005 yılında 29 kişi TCK'nın 301 veya 159. maddelerinden yargılanırken bu sayı 2006 yılında 72'ye çıktı. 301'den yargılanan Hrant Dink, Sabri Ejder Öziç, Eren Keskin, Aziz Özer, Erol Özkoray, Mehmet Fethi Dördüncü ve Hanefi Bekmezci mahkum oldu. Dink hakkında, 19 Ocak'ta öldürülmeden önce Reuters Ajansı'na "Ermeni Soykırımı'nı kabul ettiğini açıkladığı" ve "301'e Karşı 1 İmza" haberine yer verdiği gerekçesiyle 301. maddeden yeni bir dava açıldı. Gazetenin sahibi Sarkis Seropyan ve sorumlu müdürü Arat Dink de bu sözlerden dolayı yargılanacaklar. 301. madde davalarından 13'ü beraatla sonuçlanırken, 5 kişi zamanaşımından veya Adalet Bakanlığı'ndan yargılama yetkisi bulunmadığı gerekçesiyle düştü.


KİMLER YARGILANIYOR

  • Doz Yayınevi Sorumlusu Ali Rıza Vural, 'Barzani ve Kürt Ulusal Özgürlük Hareketi' adlı kitabı yayınladığı için.

  • Yazar Osman Tiftikçi ve yayıncı Sırrı Öztürk. Osmanlı'dan Günümüze Ordunun Evrimi adlı kitap nedeniyle.

  • Diyarbakır KÜRT-DER sözcüsü ve Haklar ve Özgürlükler Partisi'nin eski genel başkan yardımcısı İbrahim Güçlü ile onunla bir röportaj yapan haftalık Tempo dergisi muhabiri Enis Mazhar Tayman ve sorumlu yazı işleri müdürü Neval Barlas.

  • "İncirlik'ten Dolmabahçe'ye yürüyoruz, ABD defol, bu memleket bizim" adı altında yürüyüşe katılan Murat Papuç.

  • Kanal Türk'te yayınlanan "Politika Durağı" adlı programda “Türk askerini aşağıladığı” gerekçesiyle yapımcı Tuncay Özkan ve konuk gazeteci Cüneyt Arcayürek.

  • Ülkede Özgür Gündem'de 'Kışla Partisi' başlıklı yazısında 'Basın yolu ile devletin askeri teşkilatını aşağıladığı' ileri sürülen gazeteci Sinan Kara.

  • Popüler Kürtür Esmer Dergisi'nin Aralık 2005 sayısında yer alan İsmail Beşikçi'nin "Konuşmadık, Bastırdık" başlıklı yazılarından dolayı derginin yöneticilerinden Ferzende Kaya ile gazeteci Mehmet Ali İzmir.

  • "Ordu ne işe yarar" yazısı nedeniyle Erol Özkoray.

  • "301 numara" adlı makalesinden dolayı eski Gündem gazetesi Genel Yayın yönetmeni İrfan Uçar.

    Başbakan'a 301 önerisi sunacak

    Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi'nin, konseyin TCK'nın 301. maddesiyle ilgili önerisini sunmak amacıyla, Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile görüşeceği bildirildi. Basın Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada, Ekşi'nin Basın Konseyi Yüksek Kurulu üyesi Turgut Kazan ile 19 Şubat Pazartesi günü Bakan Çiçek ve CHP lideri Baykal ile Ankara'da görüşeceği belirtildi. Görüşme-lerde, yeni Türk Ceza Kanunu'nun "iletişim özgürlüğünü gereksiz şekilde kısıtlayan hükümlerinden" 301. madde ile ilgili Basın Konseyi'nin önerisinin iletileceği kaydedildi.


    BM Türk Derneği: 301 kaldırılamaz

    Birleşmiş Milletler Türk Derneği, 301'inci maddenin kaldırılmaması gerektiğini savundu. BM Türk Derneği Genel Başkanı ve CHP eski Trabzon Milletvekili Rahmi Kumaş, Türk Ceza Yasası'nın 301'inci maddesinin kaldırılmasını isteyenlere tepki gösterirken, 301'e benzer maddelerin birçok Avrupa ülkesinde de bulunduğunu söyledi. Kumaş, yaptığı açıklamada, İngiltere'de, "İngilizliği", Fransa'da "Fransızlığı" ve Almanya'da da "Almanlığı" aşağılama özgürlüğünün bulunmadığına dikkat çekti. Kumaş, 301'inci maddede geçen Türklük kavramının "sosyal-ırksal" bir kavram olmadığını ifade ederken, "Bu kavram, Türkiye Cumhuriyeti'ne yurttaşlık bağı ile bağlı olan herkesin oluşturduğu toplum olarak anlaşılmalıdır" dedi. AB sözcülerinin Türkiye'de "Türklüğü" aşağılamanın özgür olmasını istediğini ileri süren Kumaş, "Bunu niye istiyorlar? Türkler, Ermeni soykırımını yaptı yargısıyla söz ve yayın özgürlüğü olsun diye istiyorlar” dedi.




  • 17 yıl önce