|

Engelliler yetiştiriyor yoksullar doyuyor

Seçkin mönülerin ürünü olarak bilinen kültür mantarı, SEYMER Projesi'yle engelliler tarafından yetiştirilip Seyhan Belediyesi tarafından yoksulların sofralarına taşınıyor.

Aa
00:00 - 22/01/2007 Pazartesi
Güncelleme: 17:29 - 22/01/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
Engelliler yetiştiriyor yoksullar doyuyor
Engelliler yetiştiriyor yoksullar doyuyor

Adana'da, seçkin mönülerin ürünü olarak bilinen kültür mantarı, Seyhan Belediyesi Meslek Edindirme Merkezi (SEYMER) projesi kapsamında eğitim gören engelliler tarafından yetiştirilerek, yoksulların sofralarına taşınıyor. Huzurevleri Mahallesi'nde eğitim verilen merkezde, engellilere yönelik düzenlenen "kültür mantarı yetiştiriciliği kursu"nda elde edilen ürünler, belediye tarafından ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtılacak. Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, yaptığı açıklamada, göçle gelen nüfusun rehabilite edilebilmesi ve ev kadınlarının meslek sahibi olabilmeleri için açılan SEYMER'in projeleri kapsamında engellilere de sahip çıktıklarını belirtti. Açılan kurslar sayesinde engellilerin meslek sahibi olabildiğini belirten Öztürk, eğitimlerin Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile işbirliği içinde gerçekleştirildiğini vurguladı. Öztürk, temel belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra toplumun ihtiyaçlarının belirlenerek, bu yönde çalışmaların yapılmasına özen gösterdiklerini söyledi. Huzurevleri mahallesindeki merkezde, 10 hafta süren kurs sayesinde engelli 10 gence kültür mantarı yetiştiriciliğinin öğretildiğini belirten Öztürk, şöyle devam etti: "Hedefimiz, bu kursların sayısını artırmak. İlk hasadı gerçekleştirdik. Uygulama alanından toplam 800 kilo mantar hasadı bekliyoruz. Hasat edilen mantarlar, hayır işinde değerlendirilecek. Özürlü vatandaşlarımıza imkan verildiğinde engellerinin kalmadığını gösteren bu kurs sayesinde, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın sofralarına da katkı sağlanacak. Mantarlar, belediyemizce yardıma muhtaç ailelere yemek veya pişirilmek üzere paketler halinde ücretsiz olarak dağıtılacak."


EVDE ÜRETİM MÜMKÜN

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadet Büyükalaca, kurslar sırasında engellilerin son derece azimli olduklarını gözlemlediklerini ve başarılı bir eğitim ve uygulama süreci yaşadıklarını kaydetti.

Büyükalaca, protein oranı yüksek olan mantarın torba içinde yetiştirilmesinin hayli kolay olduğunu, kursları tamamlayanların bir çoğunun, evinde oluşturduğu ortamda bu faaliyeti sürdürerek üretim ve aile ekonomisine katkı sürecinde yer alabileceklerini vurguladı. Evinde mantar yetiştirecek kişinin günde 1,5 saatini bu işe ayırmasının yeterli olduğunu vurgulayan Büyükalaca, 10 metre kareye ortalama 150 torba sığdığını, her torbadan ortalama 4 kilo ürün elde edilebileceğini kaydetti.

17 yıl önce