|

Konya otomotivi hızlı adımlarla zirveye doğru

Yedek parçaların yüzde 80'inden fazlasının üretildiği Konya'da, otomotiv yan sanayiinde faaliyet gösteren yaklaşık bin firmanın yıllık cirosu 6 milyar dolar

Aa
00:00 - 13/03/2007 Salı
Güncelleme: 01:19 - 13/03/2007 Salı
Yeni Şafak
Konya otomotivi hızlı adımlarla zirveye doğru
Konya otomotivi hızlı adımlarla zirveye doğru

Konya Ticaret Odası(KTO)'nın hazırladığı Konya Otomotiv Sanayii Raporu'ndan derlenen bilgilere göre, otomotiv sektörü Konya ekonomisinin lokomotifi olarak görülüyor. Sanayi üretiminin önemli kısmını otomotiv yan sanayiinin oluşturduğu Konya'da, sektörde yüksek teknolojiyle dünya devlerine üretim yapılıyor. Konya otomotiv yan sanayiinde, bugün bine yakın firma faaliyet gösterirken bunlardan yüzde 35'i uluslararası rekabetin yoğun yaşandığı ülkelere ihracat yapıyor. Konya'da sektörün ihracatının yüzde 70'i, AB ülkelerine gerçekleşiyor. Bugün üretilen bütün taşıt araçlarının yedek parçalarının yüzde 80'inden fazlasının temin edilebildiği Konya, otomotiv sektörünün merkezi konumundaki Bursa ile yarışıyor.

BURSA-KONYA KARŞILAŞTIRMASI

Rapora göre 2004 yılı rakamları dikkate alındığında Bursa'nın yıllık cirosu 9 milyar dolarken Konya'nın sektördeki cirosu 6 milyar dolara ulaşıyor. Bursa'nın yıllık ihracatı 450 milyon dolar, Konya'nın ise 400 milyon dolar iken Bursa'da 390 firma, Konya'da ise 345 firma üretim yapıyor. Otomotiv sektöründe yaklaşık 3 bin kişinin çalıştığı Bursa'da yan sanayide genellikle sac, piston, krank ve dişli üretilirken, 2 bin 250 kişiye istihdam sağlanan Konya otomotiv yan sanayinde; motor supap, motor piston, conta ve krank imal ediliyor. Bursa; Avrupa, Uzakdoğu ve Güney Amerika'ya, Konya ise AB ülkeleri, Afrika ve Güney Amerika'ya ihracat yapıyor.


Leopar tanklarına bile yedek parça üretiliyor

Kaliteli üretimi ile yurt içi ve yurt dışında adından söz ettiren Konya, Mercedes ve Ford gibi dünya devlerinin yanısıra Almanlar'ın Leopar tanklarına bile yedek parça üretiyor. Milli ekonomiye yılda 3. 6 milyar dolar katma değer sağlayan, en az 3 milyar dolar da ihracat potansiyeli bulunan Konya otomotiv yan sanayii, bu potansiyelin iyi değerlendirilmesi durumunda otomotivin merkezi konumuna ulaşacak. Sektör, üretim yelpazesinin daha da genişlemesi, kaliteli üretimin artması için Konya'ya bir otomobil fabrikası kurulmasını bekliyor. Her ne kadar bölgesindeki Tümosan gibi traktör, Aksaray'da da Mercedes kamyonu üretimi yapılsa da Konya, adeta bir otomobil fabrikasının kurulacağı günü iple çekiyor.



17 yıl önce