|

AB cepte vergilerin indirilmesini istedi

Cep telefonlarından alınan vergilerin inmesini isteyen vatandaş ve sektör temsilcileri, Bakan Unakıtan'ın karşı çıkmasının ardından umudunu AB'ye bağladı.

Hamdi Ateş
00:00 - 13/03/2007 Salı
Güncelleme: 01:17 - 13/03/2007 Salı
Yeni Şafak
AB cepte vergilerin indirilmesini istedi
AB cepte vergilerin indirilmesini istedi

Cep telefonundan dünyanın en fazla vergisini alan Türkiye'de, cep telefonu kullanıcıları 8 ayrı vergi ödüyor ve ilk kullanımda vergi oranı yüzde 301'e kadar çıkabiliyor. Cep telefonundan alınan vergilerin düşürülmesine Maliye Bakanı Kemal Unakıtan karşı çıkınca, vatandaşın umudu Avrupa Birliği oldu. AB, 2 yıldır telefonlardan alınan Özel İletişim Vergisi'nin ilk aşamada yüzde 25'ten yüzde 15'e indirilmesini istiyor. Telekomünikasyon sektörü son yıllarda gelişerek 17 milyar dolarlık bir pazar haline geldi. Cep telefonu ve internet abone sayısı hızla artan Türkiye'de, telefonla konuşma süresi AB ortalamasının ancak üçte biri seviyesinde.

8 FARKLI VERGİ VAR

Sektör temsilcileri ve Ulaştırma Bakanlığı sektörde vergi yükünün fazla olması nedeniyle sektördeki büyümenin ekonomiye yeterince yansımadığını savunuyor. Halen Türkiye'de mobil telefonda 8, sabit telefonda 6 ayrı veri alıyor. Mobil telefonlardan Telsiz Ruhsatname Ücreti, Telsiz Kullanım Ücreti, Özel İletişim Vergisi, Kurum Masraflarına Katkı Payı, Katma Değer Vergisi, Hazine Payı, Haberleşme Vergisi, Evrensel Hizmet Fonu Kesintisi alınıyor. Bu vergilerin yanı sıra şirketler elde ettikleri kar üzerinden yılda yüzde 20 Kurumlar Vergisi ödüyor.

YÜZDE 301 VERGİ

Tüm bu vergiler ilk defa cep telefonu abonesi olan ve hiç telefonunu kullanmayan bir kişinin faturasına yüzde 301 oranında vergi olarak yansıyor. Eğer abone çok konuşuyorsa, ödediği faturanın yüzde 80'i vergiye gidiyor. Az konuşan cep telefonu abonesi ödediği faturanın yüzde 51'ini, çok konuşan abone ise yüzde 44'ünü vergi olarak ödüyor. Sabit telefona ödünen faturanın yüzde 35'i de yine vergiye gidiyor.


Türkiye iletişim vergisinde lider

Telefonlardan alınan vergilerde Türkiye, ortalama yüzde 56 ile dünyanın en fazla vergi alan ülke olma özelliğini taşıyor. Türkiye'yi yüzde 30'la Uganda, yüzde 28 ile yüzde 25 ile Arjantin izliyor. AB ülkelerinin hemen hemen tamamında Özel İletişim Vergisi bulunmuyor. AB ile müzakerelerde de Türkiye'nin iletişim alanındaki en büyük sorunu yüksek vergiler. AB üyesi ülkelerin en çok büyük bölümünde KDV dışında vergi bulunmuyor.



17 yıl önce