|

Belediyeler ile ilgili düzenlemeler yasalaştı

ANKARA (A. A)
00:00 - 6/03/2007 Salı
Güncelleme: 22:26 - 6/03/2007 Salı
Yeni Şafak
Belediyeler ile ilgili düzenlemeler yasalaştı
Belediyeler ile ilgili düzenlemeler yasalaştı

TBMM Genel Kurulunda, Büyükşehir Belediye, Belediye ve Mahalli İdare Birlikleri Kanunlarında değişiklik öngören kanun teklifi, kabul edilerek yasalaştı.

Yasaya göre, büyükşehir belediyesi sınırlarına giren belediyelerin yürüttüğü toplu taşıma ve ulaşım hizmetleri, gerçek ve tüzel kişilere yaptırılması amacıyla verilen ruhsat, imtiyaz sözleşmesi ve ulaşım araçları kira sözleşmesi, ruhsatta öngörülen süre ve sahip oldukları hat güzergahı ile sınırlı olmak şartıyla herhangi bir işleme gerek kalmaksızın büyükşehir belediyesi toplu taşıma sistemine dahil edilecek.

Birleşme ve katılma sonucu büyükşehir sınırlarına dahil olan belediyelerin toplu taşıma ve itfaiye gibi birimlerinde görev alan personel, özlük haklarıyla birlikte büyükşehir belediyelerine devredilecek.

Belediye ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmesi konusunda İçişleri Bakanlığının onayı ile borçlanma yapabilecek. Bu amaçla yapılan borçlanmalar, ihbar ve kıdem tazminatı dışında hiçbir gider için kullanılamayacak.

Ayrıca, birleşme ve katılmalardan sonra ya da tüzel kişiliği kaldırılan belediyelerin imar planı yapmaları yeni düzenlemelere bağlanıyor.

Mahalli İdare Birlikleri de yapacakları her türlü ihalede Kamu İhale Kanunu hükümlerine tabi olacak.

Sivil hava ulaşımına açık havaalanları bünyesinde yer alan tesislere işyeri açma ve çalıştırma dahil her türlü ruhsat, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından verilecek. Bununla ilgili usul ve esaslar, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenecek.


"BU BİR BELEDİYE CİNAYETİDİR"

CHP İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü, madde üzerinde yaptığı konuşmada, AK Parti iktidarları döneminde, suç olmasına rağmen bazı belediyelerin ada bazında imar değişiklikleri yaptığını, bu sayede kentlerde büyük rant alanları yaratıldığını savundu.

İstanbul Bahçelievlerde açılan ve üzeri kontrplakla örtülen rögara düşen Dilara'nın göz göre göre öldüğünü belirten Ülkü, "Bu bir belediye cinayetidir.

İSKİ Genel Müdürünü görevden alarak bu işi örtbas etmek, daha büyük bir cinayettir" dedi.

İktidarın ihaleleri yandaşlarına verdiği ileri süren Ülkü, "Yeni yetme müteahhitlerin türediğini, Ankara'daki yeni yetme müteahhitlerin İstanbul'a, İstanbul'daki yeni yetme müteahhitlerin ise Ankara'ya gönderildiğini" öne sürdü.

Ortaya çıkan ihale tablosunun üniversitelerde ders olarak okutulabilecek türde olduğunu, bu tablonun AK Parti Genel merkezinden yerel yönetimlere uzandığını kaydeden Ülkü, "Bu böyle gitmez, hesap vereceksiniz. Bir sadakat kültürünün yaratıldığının farkındasınız, değil mi? Yağma Hasan'ın böreği tıkar boğazınızı" diye konuştu.

AK Parti İstanbul Milletvekili Nusret Bayraktar ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde kentin birinci sorununun yolsuzluk, diğer sorunların ise sırasıyla susuzluk, çöp dağları, hava kirliliği, ulaşım ve trafik olduğunu belirtti.

Yapılan yatırımlar sonucu kentin bugünkü birinci sorununun ulaşım ve trafik olduğunu dile getiren Bayraktar, bu konuda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın önemli çalışmalar yaptığını anlattı.


"SABIR BEKLİYORUZ"

Milletvekillerinin madde üzerindeki sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ise İstanbul'da her gün 600 yeni aracın trafiğe girdiğini söyledi.

Şahin, son 3 yılda kentte 103 tane kavşak ve alt geçit yapıldığını, 33 tünel inşaatının devam ettiğini ifade ederek, "İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bütçesinin yüzde 50'den fazlası trafiği düzenlemeye ayrılmıştır. Projeler tamamlandığında trafik sorunu rahatlayacaktır. İstanbullulardan biraz sabır göstermelerini bekliyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından teklif kabul edilerek yasalaştı.

Genel Kurulda daha sonra, "İstiklal Madalyası Verilenlere Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanunda Değişiklik Öngören Kanun Teklifi"nin görüşmelerine geçildi.


17 yıl önce