|

Büyük Menderes projesi 26 havzada uygulanacak

Büyük Menderes Nehri'ndeki kirlliği azaltmak için kurulan 31 kritik noktada ölçümler bitti ve sonuç raporu Aydın, Denizli ve Muğla valiliklerine sunuldu. Amac; Menderes'i 50 yıl önceki ekolojik yapısına dönüştürmek. Türkiye'de ilk defa yapılan bu kapsamlı çalışma, diğer 26 havzaya da örnek olacak

Cihan
00:00 - 6/03/2007 Salı
Güncelleme: 18:08 - 6/03/2007 Salı
Yeni Şafak
Büyük Menderes projesi 26 havzada uygulanacak
Büyük Menderes projesi 26 havzada uygulanacak

Büyük Menderes Nehri'ndeki kirliliğin azaltılması için Devlet Su İşleri (DSİ) 21. Bölge Müdürlüğü tarafından uygulanan örnek proje, ülke genelindeki diğer 26 havzada da uygulanacak. Avrupa Birliği (AB) Katılım Öncesi İşbirliği Programı (MATRA) çerçevesinde 2001 yılında başlatılan çalışmaların tamamlandığı ve elde edilen bilgilerin raporlar halinde sunulduğu bildirildi.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan DSİ 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, ülkenin içme ve sulama suyu ihtiyacını karşılamak için milyonlarca dolarlık yatırımlar yaptıklarını söyledi. İndap, sularda meydana gelen kirlenmelerden ötürü bu büyük yatırımların kullanılamaz hale geldiğine dikkat çekti. Bütün bu problemlere rağmen vatandaşın DSİ'den içme ve sulama suyu sıkıntısının giderilmesi için beklenti içinde olduğuna işaret eden İndap, üzerlerine düşen bu görevi yerine getirmek için çalıştıklarını beyan etti. Bu kapsamda AB hibe fonlarından yararlanarak MATRA projesiyle ülkedeki bu kadar büyük ilk projeyi Büyük Menderes Nehri'nde başlattıklarını belirten İndap, "DSİ olarak zaten nehir üzerindeki 66 istasyonda kirlilik ölçümlerini 17 yıldır yapıyorduk. MATRA projesi kapsamında 2001-2005 yılları arasında yaptığımız çalışmalarda Aydın, Uşak ve Denizli'deki sanayi tesisleri ve yerleşim birimlerinin atık su arıtmalarının yapılmadığını, yapılanların ise ekonomik sebeplerle iyi çalıştırılmadığını tespit ettik. Bu yüzden bu tesisler ve yerleşim birimlerinin atık sularını nehre akıttıklarını belirledik. Halen Büyük Menderes üzerindeki 31 kritik noktada ölçümlerimizi sürdürüyoruz. Çalışmalarımız sonrası ortaya çıkan sonuç raporunu Aydın, Denizli ve Muğla valiliklerine sunduk. Amacımız, Menderes'i 50 yıl önceki ekolojik yapısına dönüştürmek. Türkiye'de ilk defa yapılan bu kapsamlı çalışma, diğer 26 havzaya da örnek olacak." dedi.

Büyük Menderes'in ıslah çalışmalarının devam ettiğini hatırlatan Halil İbrahim İndap, bu kapsamda 122 kilometrenin tarandığını açıkladı.


Çiftçilerin ürettikleri mahsullerden iyi verim alması için sudan tasarruf ederek yağmurlama sistemine geçmesini tavsiye eden İndap, alınacak önlemler arasında su ihtiyacı olan bitkilerin ekilmemesinin de yer aldığını kaydetti. İndap, şunları söyledi: 'Suyumuz bol da olsa az da olsa çiftçimizin planlı bir şekilde salma sulamadan kurtulup yağmurlama dediğimiz sisteme yönelmesi gerekir. Yağmur yağmadığı sürece eldeki suyla idare edeceğiz.' MATRA Projesi Sorumlusu DSİ 21. Bölge Müdürlüğü yüksek çevre mühendisi Dr. Doğan Akyar da projenin 2000 yılında AB tarafından yayınlanan Avrupa Su Çerçeve Direktifleri doğrultusunda uygulandığını açıkladı. Dr. Akyar, projenin amacının 2012 yılına kadar birliğe üye ve aday ülkelerdeki su kalitelerini AB standartlarına getirmek olduğunu kaydetti. Çalışmaların yürütülmesi için 11 kişiden oluşan Nehir Havzası Çalışma Grubu oluşturulduğunu belirten Akyar, bu grupta il genelindeki Çevre, Köy Hizmetleri, Tarım, Sağlık, Sanayi ve Ticaret, Kültür ve Turizm müdürlükleriyle OSB'ler ve ADÜ'den yetkililerin bulunduğunu dile getirdi. 2001 yılından bu yana Büyük Menderes havzasındaki yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının tespit edildiğini kaydeden Doğan Akyar, kirlenme sebeplerinin belirlendiğinin altını çizdi. Büyük Menderes'i tekrar balık ve kuşların yaşadığı bir nehir haline getireceklerini iddia eden Dr. Akyar, en geç 2021 yılında havzadaki ekolojin dengenin üst seviyelere ulaştırılacağını söyledi.



17 yıl önce