|

Çocuk işçiliğine son

Gaziantep'te başlatılan 'Çalışan çocukların ailelerine mesleki eğitim sunumu yoluyla çocuk işçiliğinin sona erdirilmesi' projesi ile 200 çocuğa ve 90 aileye ulaşılacak. Başkan Güzelbey, 100 kişinin barınabileceği tesislerin 6-7 ayda içinde tamamlanacacağını söyledi

Yaşar Yavuz
00:00 - 22/02/2007 Perşembe
Güncelleme: 17:22 - 22/02/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Çocuk işçiliğine son
Çocuk işçiliğine son

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve ILO işbirliği ile yapılacak "Çalışan Çocukların Ailelerine Mesleki Eğitim Sunumu Yoluyla Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Projesi"nin tanıtım toplantısı Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleştirildi. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde yürütülecek, 200 çocuğa ve 90 aileye ulaşılması hedeflenen ve 10 ay sürecek bu proje ile çocuk işçilerin ailelerine meslek eğitiminin verilmesi vasıtasıyla çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması hedefleniyor. Projenin tanıtım toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Gaziantep'in sanayisinin gelişmesiyle beraber büyük bir göç dalgasına maruz kaldığını belirterek, bu durumun bazı sosyal sorunları da beraberinde getirdiğini ifade etti. Başkan Güzelbey, Gaziantep'te 3-5 bin arasında sokakta çalışan veya yaşayan çocuk bulunduğuna ve bunların büyük bir kısmının madde bağımlısı olduğuna dikkat çekti. Yaptıkları çalışmalar sayesinde madde bağımlısı çocuk sayısında azalma meydana geldiğini kaydeden Güzelbey, şunları söyledi: "Büyükşehir Belediyesi olarak Akınal ve Güvenevi Rehabilitasyon Merkezleri'nde sokakta çalışan veya yaşayan çocukların problemlerini çözmeye yönelik çalışmalar yapıyoruz ve yeni bir projeyle işe devam ediyoruz. Beylerbeyi bölgesinde, 100 kişinin barınabileceği, içinde hem rehabilitasyon merkezi hem meslek eğitiminin verileceği ama en önemlisi uyuşturucu madde bağımlılığı tedavi merkezinin bulunduğu bir tesis yapılıyor. Hayırsever bir iş adamımız binayı yapıyor. 6-7 ayda bu tesisi Gaziantep'e kazandıracağız."


Başkan Güzelbey konuşmasının devamında, Gaziantep'te çocuk işçiliğinde ciddi bir sorun olduğuna değinerek, ancak bunun yaz aylarında ustaların yanında çıraklık yapılarak çalışmaktan farklı olduğunu söyledi. Başkan Güzelbey, "Eskiyi şöyle bir düşünürsek, kimimiz babamızın dükkanında çalıştık kimimiz baklavacıda kimimiz terzide. Bu gönüllü bir çalışmadır. Çalışmak Gaziantep insanın doğasında vardır.Ancak burada üzerinde durduğumuz ILO'nun da büyük katkı sağladığı projedeki çocuk işçiliği farklı. Bu zorlamayla olan çocuk işçiliğidir. İşte bu projeyle bu durumu ortadan kaldırmayı amaçlamaktayız. Bu çocukların ailelerinin bir meslek edindiği takdirde, onların çocukluklarını yaşamalarına fırsat tanımış olacağız" şeklinde konuştu.


GÖÇ EDEN AİLELERİN GELİR KAYNAĞI ÇOCUKLAR

ILO Türkiye Temsilcisi Gülay Aslantepe de Gaziantep'in bölgede bir çekim merkezi olduğu için sürekli göç aldığına işaret ederek, kırsaldan kente göçen aile yetişkinlerinin bir becerisi bulanmaması durumunda ellerinde kalan tek gelir getirici ferdin çocuklar olduğunu anlattı. Gülay Aslantepe, 'Çocuklar bazen tahmin edemeyeceğiniz meblağlar kazanabiliyor. Bir araştırmaya göre, çocuklar kağıt mendil satarak aylık asgari ücrete yakın gelir elde edebiliyor. Aile fertlerinde gelir getirici becerilere sahip olan kişilerin işe yerleştirilmesi halinde çocuklarımızı çok daha kolaylıkla eğitime yönlendirme şansına sahip olabileceğiz' dedi. Gaziantep Vali Yardımcısı Gökhan Veli Kişioğlu da, sokakta çalışan çocuklar sorununun temelinde ailelerin ihtiyacının karşılanamaması yattığını belirterek, 'Ailenin işi yoksa çocuklar da sokağa düşecektir. Çocuklar, bir ülkenin geleceğidir' dedi.


17 yıl önce