|

Devlet sosyal sorumluluğu sanayicilere devretmiş

Bakan Coşkun: Ülkede sağlanan toplam katma değerin onda biri, ihracatın da üçte biri tekstil ve konfeksiyon sektöründen sağlanıyor

İstanbul
00:00 - 24/01/2007 Çarşamba
Güncelleme: 00:58 - 24/01/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Devlet sosyal sorumluluğu sanayicilere devretmiş
Devlet sosyal sorumluluğu sanayicilere devretmiş

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, devletin kendi sosyal sorumluluklarının birçoğunu sanayiciye yüklemiş olduğunu ifade ederek, “Şimdi diyor ki (işletmelerin yüzde 99,5'i KOBİ)... Tabii KOBİ olur. Çünkü devlet, (50 kişiyi aşarsan cezalandırırım) diyor” dedi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından düzenlenen Tekstil Şûrâsı'nın açılışında konuşan Coşkun, ülkede sağlanan toplam katma değerin onda birinin, ihracatın da üçte birinin tekstil ve konfeksiyon sektöründen sağlandığına işaret etti. Coşkun, 2,5 milyon kişinin doğrudan, 4 milyon kişinin de dolaylı olarak tekstil sektöründe çalıştığını belirtti. Coşkun, ekonominin önündeki en büyük engelin kayıt dışı olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti:

“Kayıt dışı ekonomi, kayıt dışı istihdamı da beraberinde oluşturur. Bunun suçunun sadece kayıt dışına itilenlerde olmadığını, hükümet politikalarının bu zorlamayı getirdiğini altını çizerek belirtmek istiyorum. Çünkü devlet, kendi sosyal sorumluluğunun birçoğunu sanayiciye yüklemiş. Bir özürlü, bir terör mağduru ve devletin birçok sosyal sorumluluğu özel sektörün üzerine devredilmiş vaziyette.”

Tekstil sektörünün sorunlarının genel sanayinin sorunlarından ayırt edilemeyeceğine işaret eden Coşkun, birçok tedbir hazır olduğu halde uygulayamadıklarını söyledi.

Bakan Coşkun, tekstil sektörünün sorunlarının çözümü için ilk adım olarak KDV indirimini yaptıklarını, diğer konuların da hazır olmasına karşın mali dengeyi bozmamak için bunları sabırla takip ettiklerini ifade etti.

DELİK BÜYÜK, YAMA KÜÇÜK

Ali Coşkun, “Bu kurla ihracatın sürdürülmesi fevkalade zordur. Her ne kadar kura bağlı bir ihracatı çok sağlıklı bulmasak da bir dönüşüm ve değişim sürecini yaşıyoruz. Bu bakımdan, hiç olmazsa sanayicinin rekabet ettiği ülkelerdeki girdi maliyetlerine sahip olması, hükümet olarak tek arzumuzdur” diye konuştu.

Sanayi Bakanı Ali Coşkun, sektörde marka ve kalite olarak yeni teknolojilerle yeni bir hedef çizilip ona göre çalışmaların sürdürülmesinin önem taşıdığını vurguladı. Coşkun, “Delik büyük, yama küçük geliyor. Mali dengenin olması için bunları dikkatle izliyoruz. Bazı tedbirleri de alıyoruz” şeklinde konuştu.

Sektör bazında sorun çözme döneminin geldiğini belirten Coşkun, AB sürecinde de müzakerelerin devam ettiğini, bu süreçte yavaşlamalar, sorunlar olabileceğini, bunları doğal karşılamak gerektiğini söyledi.

Coşkun, sanayi bakımından AB'ye hazır olduklarını, 162 direktiften 159'unu uyguladıklarını anlattı.


İSO üyelerinin gücü artacak

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO), üyelerinin rekabet gücüne destek vermek amacıyla Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) ve Türk Patent Enstitüsü (TPE) ile gerçekleştireceği işbirliği protokolü, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un da katıldığı törenle imzalandı. Bakan Coşkun, Rekabet Kurumu, Türk Patent Enstitüsü ve akreditasyon kurumları gibi kurumların serbest piyasa ekonomilerinin olmazsa olmazları olduğunu dile getirdi. İSO Başkanı Tanıl Küçük de hedeflerinin, başta küçük ve orta ölçekli firmalar olmak üzere, üyelerinin rekabet gücünü arttırmak, ulusal ve uluslararası pazarlardaki paylarının büyümesine destek olmak, yenilikçilik ve yaratıcılık yeteneklerini geliştirmek olduğunu söyledi.




17 yıl önce