|

Özgürlüklere nokta değil, virgül koyduk

301. madde için sivil toplum kuruluşlarının teklif vermediğini söyleyen Bakan Çiçek “Siyasi zeminde yapılan tartışma sonuç almamızı engelliyor. Özgürlüklere sadece virgül koyduk” dedi

Haber Merkezi
00:00 - 13/02/2007 Salı
Güncelleme: 00:33 - 13/02/2007 Salı
Yeni Şafak
Özgürlüklere nokta değil, virgül koyduk
Özgürlüklere nokta değil, virgül koyduk

Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, 301. madde konusunda tartışmaların siyasi zeminde yapıldığı için bir sonuç alınamadığını belirterek “Özgürlükler konusuna nokta koymadık, virgül koyduk. Bu konuda soğukkanlı tartışmalar yapamadık. Konu, üzücü olayların önünde ya da arkasında tartışılıyor” dedi.

TSK'LARDAN TEKLİF GELMEDİ

Bakanlar Kurulu'nun ardından açıklama yapan Bakan Çiçek, 301. maddenin aynen kalmasını, kalkmasını ve kısmen değişmesini isteyenler bulunduğuna dikkat çekerek, Başbakan Erdoğan'ın sivil toplum örgütleri ile yaptığı toplantıda bulunan kuruluşlardan kendilerine henüz yazılı bir metin ulaşmadığı söyledi.

SOĞUK KANLI TARTIŞILMIYOR

Çiçek, 301.'DE yer alan “alenen aşağılama” kelimesinin “tahkir ve tezyif” olarak değiştirilmesinin eski 159. maddeye dönüş olarak yorumlandığını hatırlatarak şunları söyledi: “301 konusunda tartışmalar bir bütünlük içerisinde yapılmadı. 301'le ilgili hukuki bir değerlendirme yapılsaydı kolay olurdu. Ama siyasi zeminde değerlendirildiği için herkes kendi siyasi pozisyonuna göre değerlendiriyor. 301'le ilgili yeterince bilgi sahibi olmadan bu konu tartışıldı. Ne tartışıldı, işin siyaset kısmı tartışıldı. Evvela insanların bu madde ne getiriyor? 'Bu Türkiye'nin ayıbıdır' denildi. 301. madde AB'de yok denildi. Var dediğimizde uygulanmıyor denildi. Uygulanıyor dediğimizde yeterince uygulanmıyor denildi. Fikir özgürlüğünün önündeki engelleri kaldırma adına 4 senedir yaptıklarımız ortadadır. Bundan sonra da yaparız. Özgürlükler konusuna nokta koymadık, virgül koyduk. Ancak fikir özgürlüğü bir seviye meselesidir. Özgürlük, hakaret ve eleştiri ayrı şeylerdir. Bu konuda soğukkanlı tartışmalar yapamadık. Üzücü olayların önünde ya da arkasında tartışılıyor.”

ÇAKICI'NIN MEKTUBU AVUKATA YAZDIRILDI

Çiçek, Alaattin Çakıcı'nın gazeteci Can Dündar'a cezaevinden tehdit mektubu gönderdiği yönündeki haberler ilgili olarak da “Mektup, cezaevinden yazılı olarak çıkarılmış bir metin değildir. Avukat ile yapılan görüşmede mektubun muhteviyatı yazılı olarak not alınmıştır” dedi. Çiçek, Rahip Santoro davası ile ilgili olarak da, mahkemede görev yapan başkan ve bir üyenin izinli olduğu için duruşmaya katılamadığıın özel heyet oluşturmanın söz konusu olmadığı belirtti. Dink cinayetinin ardından yargıyla ilgili haberleri de eleştiren Çiçek, gazetecilerden kendilerinden bilgi almaların istedi.

Dava için Bakan iznine geri dönüş

Hükümet, Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesinde Adalet Bakanı iznine yeniden dönüşü gündemine aldı.

301. maddeden dava açılabilmesi için Adalet Bakanı'nın izin vermesi şartının yeniden getirilmesini planlayan hükümet, sivil toplum örgütlerinden gelen öneriler doğrultusunda TCK'nın 301. maddesinde değişiklik yapılmasını gündemine aldı. Hükümet, TCK'nın 301. maddesinin tümüyle kaldırılmasına karşı çıkıyor.




17 yıl önce