|

Başarı üç saatte değil yıllar içinde ölçülebilir

Eksen Dershaneleri'nin Antalya'da 3 gün boyunca düzenlediği İlkbahar-Kış Toplantıları'nda ilköğretim çağındaki çocukların başarı ya da başarısızlıklarının tek bir sınav yerine, yıllara yayılmasının daha doğru olduğu belirtildi

İstihbarat Servisi
00:00 - 16/02/2007 Cuma
Güncelleme: 01:44 - 16/02/2007 Cuma
Yeni Şafak
Başarı üç saatte değil yıllar içinde ölçülebilir
Başarı üç saatte değil yıllar içinde ölçülebilir

Eksen Eğitim Kurumları'nın Antalya'da düzenlediği ve 3 gün süren İlkbahar-Kış Toplantıları'nda ilköğretim çağındaki çocukların liseye adım atarken başarı ya da başarısızlıklarının 3 saatlik bir sınavla ölçüldüğü, bunun ise 'objektif ve güven' ilkeleri tam oturmamış bir değerlendirme sistemi nedeniyle yanlış olduğu belirtildi. Toplantıda katılımcılar tek bir sınav yerine yıllara dayanan bir ölçme sisteminin daha yararlı olduğu görüşünde birleşti.

'Eğitimde öncü kurum' sloganıyla yola çıkarak eğitime katma değer sağlayan Eksen Dershaneleri, 2-4 Şubat 2007 tarihleri arasında Antalya Porto Bello Hotel'de düzenlediği 'İlkbahar-Kış Toplantıları'nda dershaneciliğin ve eğitimin genel sorunlarıyla çözüm yollarını masaya yatırdı.

'ETKİN GÖREV' BİLİNCİ

Türkiye'nin hemen her kentinden en az 1 dershanenin de hazır bulunduğu toplantıya, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yetkilileri, milletvekilleri ve eğitim alanında çalışmaları olan önemli bilim adamları da katıldı. 15 yıl önce 150 öğrencisiyle İstanbul'da eğitime merhaba diyen, bugün ise 6'sı İstanbul'da olmak üzere ülke genelinde toplam 21 şubesi bulunan Eksen Dershanesi'nin Antalya'da gerçekleştirdiği toplantıda, 'okul öncesinde başlayan, bilfiil öğrencilik yıllarıyla şekillenen ve yaşam boyu önemini hissettiren bir süreç' olarak tanımlanan 'eğitim' konusunda, özel öğretim kurumlarının daha aktif ve büyük ölçekte görev üstlenmesinin gereği dile getirildi. Katılımcıların Avrupa Birliği (AB) çerçevesinde ilköğretim ve ortaöğretimi yeniden yapılandırma çalışmaları sonucunda eğitim-öğretim faaliyetlerinde özel teşebbüsün etki ve payının artarak devam etmesinin önemine dikkat çektiği toplantıda özellikle, liselere girişte uygulanan Ortaöğretim Kurumları Sınavı'nın (OKS) 2008 yılında son olarak uygulanması üzerinde durdu.

OBJEKTİF KRİTERLER

Toplantıda, ilköğretim çağındaki öğrencileri tek bir sınavla ölçülecek başarılara ya da başarısızlıklara mahkûm etmenin yanlış olduğu, yıllara yayılan bir sınav ve ölçme sistemi gerçekleştirilmesinin daha uygun olacağının altı çizildi. Ayrıca, ilköğretimde objektif kriterleri ve altyapısı oluşmamış ölçme yöntemlerinin "objektiflik ve güven" açısından sakıncalı sonuçlar doğuracağı dile getirildi. Liselere giriş sisteminin, İlköğretim Başarı Puanı (İKP) olarak adlandırılan puanlamaya dayandırılmasının sağlıklı sonuç vermeyeceği görüşleri ise, okullar, sınav sistemi, öğretmenler, öğretmen-veli-öğrenci ilişkileri, eğitim sistemi ve altyapı çerçevesinde örneklendirilerek masaya yatırıldı.


Misyon, vizyonsuz asla olmaz

Programda ayrıca, özel eğitim kurumlarının kredi kurumsallaşmalarını bir an önce tamamlamaları, gerekirse özel danışmanlık hizmeti almaları gerektiği kaydedildi. Geleceğin Türkiye'sinde ancak donanımı ve sistemi olan kurumların faaliyet gösterebileceği gerçeği göz önünde bulundurulan toplantıda, eğitimin asıl işleviyle birlikte muhasebe, rehberlik,

tanıtım ve idare gibi departmanların da vizyonlarını tamamlayarak aynı standartta bir paralellik göstermesinin önemine de işaret edildi. Toplantıda, dershanelerin eğitime yaptığı doğrudan katkının artırılması için, Lise 1, 2 ve 3. sınıflarda "okul müfredatından kopmayan, aksine onu izleyen" bir yaklaşımla planlama yapılmasının gereği ifade edildi.



17 yıl önce