|

TSK mayın temizlemeyi kabul etmedi

AK Parti Mardin Milletvekili Nihat Eri, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye sınırındaki mayın alanını temizlemeyi kabul etmediğini belirterek, Milli Savunma Bakanlığı'nın bu nedenle mayın temizleme işini Başbakanlığa devrettiğini söyledi.

Anka
00:00 - 11/03/2007 Pazar
Güncelleme: 14:11 - 11/03/2007 Pazar
Yeni Şafak
TSK mayın temizlemeyi kabul etmedi
TSK mayın temizlemeyi kabul etmedi

AK Parti Mardin Milletvekili Nihat Eri, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Güneydoğu illerinde ve Suriye sınırı mayın alanını temizlemeyi kabul etmediğini belirterek, Milli Savunma Bakanlığı'nın bu işi Başbakanlığa devrettiğini söyledi. Eri, "TSK önce talep etti, ardından bu işi yapmayacağını bildirdi” dedi.

Nihat Eri, güneydoğudaki mayınların temizlenmesine ilişkin ihale hazırlıkları hakkında ANKA'ya açıklamalarda bulundu.

Güneydoğudaki mayınların temizlenmesine ilişkin ihale hazırlıkları nedeniyle hükümete tepki gösteren ve bu işi TSK'nın yapması gerektiği görüşlerine dile getiren muhalefet partilerine, “Bu işi TSK yapmak istemedi” diyerek cevap verdi.

TSK ÖNCE TALİP OLDU

Eri, “AK Parti iktidara gelir gelmez, mayınlı sahaların sınır bölgelerinde döşeli bulunan alanları temizleme kararı aldı. 250 bin mayınlı alan var. Suriye boyunca 550 km uzunluğunda derinlik olarak 200-4000 metre arasında bir saha. Mayınlı alanlar Mardin, Urfa, Şırnak ve Kilis illerinde oldukça yoğun. Önce TSK talip oldu. Silahlı kuvvetler 50 trilyonluk bir ödenek talep etti. Bir yıl çalıştı. Ancak, bir yıl sonunda TSK, Milli Savunma Bakanlığı'na bu işi yapamayacağını bildirdi. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Başbakanlığa başvurarak TSK'nın bu işi yapmak istemediğini resmen ilen etti. Tabi insani bir gerekçeyle. Askeri kullanmak doğru bir iş değil. TSK için bu küçültücü bir olay değil. Çünkü TSK bu işi böyle uygun görmüş” dedi.

TSK'nın kararından sonra Milli Savunma Bakanlığı'na uluslarası bir şirketten ihale teklifi geldiğini belirten Nihat Eri, “Bu şirket, 700 ve 1 milyon dolar teklifle geldi. Milli Savunma Bakanlığı'nda bu kadar para yok. MSB ise bu konuyu Başbakanlığa havale etti. Başbakanlık ise Maliye Bakanlığı'nı yetkilendirdi. TSK'nın yetkileriyle şart name hazırlandı. İl sınırları içerisindeki mayınlı alanları temizlemek üzere defterlara yetki verildi” diye konuştu.

TSK'nın kararının ardından mayınla ilgili uluslararası 'Otova' sözleşmesinin TBMM'de yasalaştığını hatırlatan Eri, “Bu anlaşmayla mükellef altına giriyoruz. Bu süre 2014 yılında bitiyor. Stoklardaki mayınları ise 4 yıl içerisinde bitireceğiz. Stoklarda 2 milyonu aşkın mayın bulunuyor. Kırıkkale'de de mayın imha merkezi devam ediyor. Sadece Türkiye'de değil, dünya ülkelerinin mayınları da burada temizlenecek” dedi.

İLK İHALEYİ MARDİN YAPTI

Konuyla ilgili ilk ihalenin Mardin ilinde yapıldığını anlatan Eri, “İlk ihaleyi Mardin Deftarlığı yaptı. Üç şirket katıldı. Birisi İsviçre'den gelen bir şirketti. İki tanesi ise yerli şirketti ancak bu şirketlerle bu üç sözleşme çeşitli nedenlerle iptal edildi” diye konuştu.

Eri, konuyla ilgili şunları söyledi: “Ancak, sanki Hükümet bu ihaleleri İsrail şirketlerine verecekmiş gibi algılandı. Konu saptırıldı. Doğru değil. TSK istesin bugün yine mayın temizleme işi verilir.”

17 yıl önce