|

'Karabasan' canavar değil, hastalık belirtisi

Cihan
00:00 - 21/02/2007 Çarşamba
Güncelleme: 10:10 - 21/02/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
'Karabasan' canavar değil, hastalık belirtisi
'Karabasan' canavar değil, hastalık belirtisi

Denizli Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Okan Bölükbaşı, uykuda geldiğine inanılan "karabasan"ın aslında basit bir uyku bozukluğu olduğunu ve tedavi edilmeyen bazı uyku bozukluklarının ciddi hastalıklara yol açtığını belirtti.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Doç. Dr. Bölükbaşı, vatandaşlar arasında karabasanın, uykuya daldıktan bir süre sonra şeytanın gelip göğüse oturması, boğaz sıkılması, nefes alamama, hiçbir yerin oynatılamaması, bağıramama ve yardım isteyememe şeklindeki panik tablosu olarak tanımlandığını dile getirdi.


Bölükbaşı, bu tarifin tıp literatüründe uyku bozukluğu olarak geçtiğine işaret ederek, "Kültürümüzde cinlerle ilişkilendirilen ve sıklıkla hocalara danışılan bu durum, aslında basit bir uyku bozukluğudur. Bu kişilerin mutlaka nörolojik muayeneden geçmesi gerekmektedir. " ifadesini kullandı.

Uyku bozukluğunun Türkiye'de karabasana, Japon kültüründe deniz cinlerine, İngiliz kültüründe hortlaklara ve Kuzey Amerika'da cadılara bağlandığını anlatan Bölükbaşı, "Bu gece olayı, uykuya daldıktan kısa bir süre sonra özellikle genç insanlarda, hafif uykudan derin uykuya geçiş esnasında üst beyinle alt beyin arasında geçici bir uyumsuzluk sebebiyle yaşanabilmektedir. Bütün dünyada yaygın olarak görülmektedir. " dedi.

Türkiye'de uyku bozukluğunun nörolojik bir rahatsızlık olduğunun bilinmediğine vurgu yapan Okan Bölükbaşı, "İnsanlarımız hocalara gidip zaman kaybetmektedir. Bir an önce nöroloji uzmanına gelinmelidir, çünkü bu tür hastaların bazılarında, çok nadir de olsa beyin sapı kisti (tümör, kanser, damar yumaklaşması ya da iltihap gibi) saptanabilmektedir. Bu çok tehlikeli olan durumların bertaraf edilebilmesi için hastaların ciddi bir nörolojik incelemeden geçirilmesi şarttır. Tedavi kısa, basit, kolay ve kesindir. " diye konuştu.


17 yıl önce