|

Kuş gribi haberiyle kriz yaratmayalım

Batman'da yaşanan kuş gribi hastalığının geçtiğimiz yıl yaşanan olayla kıyaslayıp abartarak turizmi sekteye uğratmayalım.

Sevgi Seda Koçak
00:00 - 10/02/2007 Cumartesi
Güncelleme: 01:35 - 10/02/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Kuş gribi haberiyle kriz yaratmayalım
Kuş gribi haberiyle kriz yaratmayalım

Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı Boğazköy'de ortaya çıkan kuş gribi vakasının yabancı basında da yer bulması ekonomi çevrelerini hareketlendirdi. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut olayın yetkililerce kontrol altına alındığını belirterek Türkiye'nin zarar görmemesi için herkesi sağduyulu olmaya davet etti.

Boğazköy'de görülen vakanın münferit bir olay olduğunu ifade eden Barut, 2006 yılında yaşanan “kuş gribi” kriziyle Batman'da görülen vakanın birbirinden bağımsız olaylar olarak görüldüğünü söyledi. Barut, “Kuş gribi Batman'da bulunan Boğazköy'de ortaya çıktı, yetkililer vakayı izliyorlar. Sağlık Bakanlığı yetkilileri köyü karantinaya aldılar ve bölgede şu an için kuş gribi salgını tehdidi olmadığını vurguluyorlar. Herkes uzmanların açıklamalarını iyi dinler ve gerekeni yaparsa endişe yaşamadan bu sorunu atlatırız” diye konuştu.

TÜRKİYE ZARAR GÖRMESİN

Öte yandan Türk basınında çıkan haberlerin yurtdışına yansıması ve uluslararası kamuoyunda yankı bulması günümüzde artık saniyelerle ölçülen bir süreç. Dolayısıyla henüz durum tam olarak anlaşılmadan yayınlanan haberler Türkiye'nin çıkarlarını olumsuz etkileyebiliyor. Ülkeye her yıl ortalama 20 milyar dolar gelir getiren turizm sektörünün isminin “kuş gribi” ile birlikte anılmaması için sağduyulu davranılması gerektiğini belirten Barut, “Geçen sene yaşadıklarımızdan ders almalı ve toplumu düşünerek hareket etmeliyiz. Ani alınan kararların ne boyutta etkileri olduğunu 2006 yılında gördük. Bu tecrübeden ders çıkarmalı ve bu tür olaylarda yapılan üstünkörü yayınların zararın Türkiye'ye verildiğinin bilincinde olmamız lazım” dedi.

SEKTÖR KENDİNİ RİSKE ATMAZ

Konaklama sektöründe hizmet veren tesislerin sadece beyaz ette değil tüm gıda ürünlerinde markalı ve sağlık denetiminden geçmiş ürünleri tükettiklerini de belirten TÜROFED Başkanı, her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan konaklama sektörünün, bu işi kendini riske atmayacak kadar iyi bildiğinin de altını çizdi. Hastalık kaynağının göçmen kuşlar olduğunu belirten yetkililer köyün etrafına 3 km yarıçapında kontrol bölgesi, 7 km çapında da gözetim bölgesi oluşturularak toplam 10 kilometrelik alanda sıkı karantina tedbirlerinin alındığını ve hastalığın yayılma riskinin bulunmadığını belirttiler.



17 yıl önce