|

Torba sağlık yasası neleri düzenliyor?

Ahmet Ünlü
00:00 - 23/02/2007 Cuma
Güncelleme: 00:53 - 23/02/2007 Cuma
Yeni Şafak
Torba sağlık yasası neleri düzenliyor?
Torba sağlık yasası neleri düzenliyor?

Sağlıkla ilgili bazı kanunlarda değişiklik öngören kanun tasarısının Meclis Genel Kurulundaki görüşmeleri 15/02/2007 tarihi ile tamamlanmıştır. Sadece yabancı doktor çalıştırılması ile ilgili bölümüne dikkat çekilen bu önemli kanun tasarısının diğer ayrıntıları aşağıda yer almaktadır.

Klinik şefliğine yapılacak atamalar

Klinik şefi ve klinik şef yardımcılığı sınavı, Sağlık Bakanlığınca yılda bir kez yapılacaktır. Bu sınava, tıpta uzmanlık unvanını kazanmış, orijinal bilimsel araştırma ve yayınlar yapmış ve Üniversitelerarası Kurulca merkezi sistemle hazırlanacak bir yabancı dil imtihanını başarmış bulunan adaylar, gerekli belge ve yayınlar ile birlikte uzmanlık alanını bildirerek başvuracaklardır.

Bakanlık, uzmanlık alanlarını dikkate alarak üç veya beş kişilik jüri teşkil edecek, bu jüri yayınları inceleyip adayı sözlü ve gerektiğinde ayrıca uygulamalı sınava tabi tutacak ve başarılı olanlara, ilgili uzmanlık alanında şef veya şef yardımcılığı sınavı başarı belgesi verecektir.

Bir eğitim ve araştırma hastanesi biriminde açık bulunan şeflik veya şef yardımcılığı kadroları, Sağlık Bakanlığınca, isteklilerin başvurması için ilan edilecek; şef veya şef yardımcılığı sınavı başarı belgesi bulunanlar ile profesör veya doçent olan adaylar ilan edilen kadroya müracaat edeceklerdir. Bakanlık tarafından, adayların bilimsel ve eğitim yeterliliklerini incelemek üzere, en az biri atama yapılacak eğitim ve araştırma hastanesi dışından olmak üzere üç profesör veya şef tespit edilecek, bu profesör veya şefler, adaylar hakkında ayrı ayrı mütalaalarını Bakanlığa bildirecek, bu mütalaaların Bakan, Müsteşar, Sağlık Eğitimi Genel Müdürü, Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü ve Personel Genel Müdürünün birlikte değerlendirmesi sonucunda atama yapılacaktır.

Yapılacak klinik şef ve şef yardımcılığı sınavı ile başasistanlık sınavlarına ilişkin usul ve esaslar Bakanlık yürürlüğe konulacak yönetmelikle belirlenecektir.

Baştabip atamaları

Servis ve laboratuvar şefleri veya şef yardımcıları ile tıp alanında doçent veya profesör tabipler eğitim ve araştırma hastanelerine; uzman tabipler veya tıp alanında doktora yapmış tabipler veyahut hukuk, kamu yönetimi, iktisat, işletme ve sağlık yönetimi alanlarında lisans, yüksek lisans veya doktora eğitimi almış tabipler diğer hastanelere baştabip olarak atanabilecekledir.


Aile hekimleri sözleşmeli olabilecek

Kanunla, aile hekimliği ile ilgili yeni bir düzenleme getirildi. Buna göre, zorunlu hizmete tabi doktorlar bulundukları illerde sözleşmeli aile hekimi olarak çalışabilecek veya ihtiyaç halinde aile hekimliği uygulamaları için görevlendirilebilecek. Aile hekimliğinde alınan görevler de zorunlu hizmetten sayılacak. Aile hekimliğinde görev alan ve birinci basamak sağlık kurumlarında görev alan doktorların il içinde yerleri değiştirilebilecek.

4924'lüler hizmet puanına göre nakil olacak

Kanunla düzenlenen konulardan bir diğeri 4924 sayılı Kanuna göre çalıştırılan sözleşmeli personelin nakil esaslarına ilişkindir. Yapılan yeni düzenlemeye göre 4924 sayılı Kanuna göre çalıştırılan sözleşmeli personelin nakillerinde hizmet puanları esas alınacaktır.

Aylardır beklenen bu kanuni düzenleme Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra, konuya ilişkin yönetmelik değişikliği yapılacak, daha sonra ise yer değişikliği işlemlerine başlanacaktır.



17 yıl önce